Uit de kunst: de samenwerking tussen Jeroen Henneman en Dumaco

Wat hebben kunst en Dumaco met elkaar te maken? Van alles! Dumaco Oss werkt namelijk sinds jaar en dag samen met kunstenaar Jeroen Henneman. De Amsterdamse beeldhouwer is o.a. bekend van De Kus in Amsterdam en het monument voor Theo van Gogh (De Schreeuw). Sommige van deze kunstwerken zijn gemaakt van RVS. En daar komt Dumaco om de hoek kijken.

Roestvast stalen kunstwerken

Het begon allemaal toen Henneman (links op de foto, in zijn atelier) meewerkte aan een RVS kunstwerk voor een bedrijf in Oss. Het ging om een beeld voor de Canadezen, om hen te bedanken voor hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Henneman vernam dat de nieuwe techniek lasersnijden heel geschikt was voor zijn ontwerp.

Nu zat er in Oss (toevalligerwijs op de Canadabaan gevestigd) een bedrijf dat bekendstond om RVS lasersnijden: Dumaco Oss. Henneman nam contact op met Directeur Operations Jorg Blankers. Henneman: “Er was direct een goede klik. Voor alle volgende projecten met metaal, heb ik een beroep gedaan op Dumaco Oss.”

Betrokken van A tot Z

Veel kunstenaars beginnen met een idee. Henneman haalt zijn inspiratie uit de wereld om hem heen; kunstenaars, boeken, gesprekken, landschappen, steden en gebeurtenissen. Het kunstwerk wordt meestal eerst getekend of op schaal in hout gemaakt. Vervolgens vertaalt de ingenieur dit naar staal of RVS en komt het tot leven bij Dumaco Oss.

Henneman komt tijdens het proces vaak kijken op de werkvloer. In samenwerking met het team wordt er precies gemaakt wat hij in gedachten heeft. Een voorbeeld daarvan is het kunstwerk Two Lamps (zie afbeelding). Henneman: “Dit vind ik één van mijn mooiste projecten. Dumaco heeft actief meegedacht om te zorgen voor een geslaagd eindresultaat.”

Plannen voor de toekomst

Jeroen Henneman vertelt vol passie over zijn werk. Hij heeft dan ook genoeg ideeën voor toekomstige kunstwerken. Die werkt hij onder andere uit in zijn atelier in Italië. “Dat zijn lange dagen, zonder telefoon, niemand op bezoek en zeeën van tijd. Ik probeer daar in dat stille atelier, door te kijken, te plakken, te knippen en te schetsen, een idee te visualiseren. Er zit alweer een nieuw, groot kunstwerk aan te komen waar Dumaco Oss aan mee gaat werken. Vanuit Dumaco kijken we ernaar uit om deze prettige samenwerking nog lang voort te zetten!