Dumaco

Buislasersnijden of boren en zagen?

Buislasersnijden: het perfecte alternatief voor boren en zagen

Buislasersnijden biedt kansen die bij sommige bedrijven nog niet bekend zijn. Het is een techniek die zich steeds sneller ontwikkeld en een uitstekend alternatief is voor boren en zagen. Buislasersnijden is sneller (meerdere productiestappen in één uitvoering), nauwkeuriger (geprogrammeerd volgens een 3D-tekening) en bespaart geld verderop in uw productieproces (bijvoorbeeld door het werk van de lasser makkelijker te maken). In dit artikel lichten we deze voordelen van buislasersnijden ten opzichte van boren en zagen uitgebreid toe.

1. Buislasersnijden: steeds sneller en nauwkeuriger

In vergelijking met technieken als boren en zagen, is buislasersnijden veel sneller en nauwkeuriger. Dat is hét grote voordeel. Het is bovendien een techniek die continu in ontwikkeling blijft. Buislasersnijmachines worden steeds sneller en efficiënter. Ook de mogelijkheden worden groter. Dumaco blijft hierin grenzen verleggen, om aan de wensen en uitdagingen van onze klanten te voldoen. Met buislasersnijden is het mogelijk om zoveel mogelijk hoog nauwkeurig werk te leveren in zo min mogelijk tijd.

2. Minder productiestappen, sneller resultaat

Zeker in serieproductie is er veel tijdwinst te behalen met buislasersnijden ten opzichte van boren en zagen. Boren en zagen bestaat immers altijd uit twee stappen. U koopt een stuk materiaal, meestal met een lengte van 6 tot 8 meter, en daar zaagt u eerst een stuk af. Hierna volgt vaak het afbramen van het werkstuk. Vervolgens legt u dit onder een boormachine en bepaalt u waar er geboord moet worden.

Bij buislasersnijden wordt het materiaal opgespannen in een klauwplaat. Vervolgens beweegt de buis door de machine en snijdt de laserstraal hem af. De richtingen van de beweging worden geprogrammeerd o.b.v. een 3D-tekening. In de 3D-tekening staat exact hoe het gewenste product eruit moet komen te zien. De gehele vorm wordt dus in één bewerkingsstap met een laser gesneden, in plaats van gezaagd en geboord.

Kortom, doordat er meerdere bewerkingen in één keer worden uitgevoerd volgens een exacte 3D-tekening, is er veel sneller een veel nauwkeuriger resultaat!

buislasersnijden

3. Bundels zagen: zaagmachine of buislasersnijmachine?

Een zaag kan maar in één richting zagen. Dus als er in meerdere richtingen gezaagd moet worden, moet dat ook in meerdere handelingen worden gedaan. Een buislasersnijmachine kan dat in één keer snijden, ook als het grotere afmetingen betreft. Echter is buislasersnijden niet voor alle toepassingen de beste methode. Hele bundels zagen kan nog steeds prima met een automatische zaagmachine bijvoorbeeld. Maar dat geldt alleen voor het relatief eenvoudige werk. Zodra het ingewikkelder wordt, is buislasersnijden al snel voordeliger. Wilt u een compleet afgewerkt product waarbij alles precies op zijn plaats valt? Dan is buislaseren zeer geschikt. Wit u een groot aantal stukken metaal zagen van een bepaalde lengte? Dan kunt u deze beter als bundel afsnijden of zagen.

Wat u kunt zagen, kunt u ook altijd buislasersnijden. Echter, wat u kunt buislasersnijden, kunt u niet altijd zagen. Hetzelfde geldt voor boren. Boort u een gat, dan is dat gat over het algemeen rond. Door dit te buislasersnijden, kan het gat bijna elke vorm zijn.

4. Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

Een breed scala aan producten kan geproduceerd worden door middel van buislasersnijden, van een hoeklijn voor een kas tot een staander in een winkelrek. Frames voor machines is een bijvoorbeeld een product waarbij regelmatig gebruik wordt gemaakt van buislasersnijden. Dumaco heeft met name veel ervaring met het buislasersnijden van producten voor de kassenbouw, de machinebouw en de bouwindustrie. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Diverse materialen

Staal, roestvrijstaal of aluminium: het kan allemaal bewerkt worden met een buislasersnijmachine. De maximale afmetingen verschillen echter wel per materiaal. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Bewerkingen in alle richtingen

In tegenstelling tot plaatlasersnijmachines, hebben buislasersnijmachines de mogelijkheid om rondom het materiaal bewerkingen uit te voeren. Deze kunnen ook onder een hoek snijden, voor als u een buis ergens schuin op wilt monteren bijvoorbeeld.

Open profielen snijden

Dumaco doet er alles aan om de machines waarover wij beschikken volledig te benutten. Zo snijden wij bijvoorbeeld niet alleen gesloten profielen, maar ook open profielen.

5. Bespaar geld in uw productieproces

“Is buislasersnijden niet veel duurder dan boren en zagen?” Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen. Een buislasersnijmachine is immers kostbaar en het programmeren ervan is een intensief proces. Het gebruikmaken van een buislaser wordt echter verderop in hetzelfde productieproces al terugverdiend. Door op de juiste manier materiaal te buislasersnijden, zijn producten al completer en kan het lasproces versneld worden. Door middel van moderne 3D-technieken kunnen producten bijvoorbeeld direct worden uitgesneden met een verbindingsstuk, waardoor de lasser veel sneller klaar is. Dat is een besparing van tijd en dus geld. Nabewerking is meestal ook niet nodig na buislasersnijden. Ook is de bewerking zo nauwkeurig dat het verbinden van onderdelen veel gemakkelijker maakt. Buislasersnijden is dus niet simpelweg een alternatief voor boren en zagen; het biedt nog veel meer mogelijkheden en voordelen.

Dumaco als onderdeel van uw productieproces

Door Dumaco onderdeel van uw productieproces te maken, of dit volledig bij ons uit te besteden, bespaart u dus enorm veel tijd en worden uw producten nauwkeuriger. Indien uw lasser nog aan de slag gaat met de producten, kunnen wij de producten voor u voorzien van een sticker voor herkenbaarheid. Dat is een stuk eenvoudiger dan graveren. Bovendien zijn stickers niet meer zichtbaar op het eindproduct.

6. Interesse?

Wilt u een product door ons laten produceren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij gaan graag aan de slag met uw productontwerp in de vorm van een 3D-tekening. Dumaco kan u tevens adviseren op het gebied van techniek en materiaal. Op basis van uw ontwerp ontvangt u van ons een offerte. Het is uiteraard ook mogelijk om eerst even bij ons langs te komen. Dan bespreken we uw wensen met een kop koffie.