Eindeloos veel mogelijkheden met lasersnijden

Lasersnijden is al meer dan veertig jaar een zeer populaire bewerkingsmethode binnen de metaalindustrie. Ook klanten van Dumaco kiezen vaak voor deze bewerking. Dat heeft te maken met de veelzijdigheid en de snelheid van lasersnijden. Hierdoor is het tevens een relatief goedkope methode om materiaal te snijden. In dit artikel vertellen we u meer over de toepassingen van lasersnijden en de ervaringen van Dumaco met deze geliefde methode.

Diversiteit in productieseries

De veelzijdigheid en brede toepasbaarheid van lasersnijden uit zich in de grote diversiteit aan producten die in één batch geproduceerd kan worden. Alle geometrieën zijn mogelijk, ongeacht de seriegrootte. Ook als er duizend producten met duizend verschillende geometrieën geproduceerd dienen te worden, biedt lasersnijden een snelle en goedkope uitkomst. Doordat een lasersnijmachine niet geprogrammeerd hoeft te worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een CNC-machine, behoudt lasersnijden een hoge productiesnelheid bij een productieserie met een grote diversiteit.

Lasersnijden tot een plaatdikte van 25 mm

Doordat Dumaco over de nieuwste lasersnijmachines beschikt, is het mogelijk om plaatwerk te snijden met verschillende diktes, ongeacht het materiaal. Het kan gaan om dun en delicaat plaatwerk van 0,5 mm of juist relatief dik materiaal van 25 mm. Bovendien is lasersnijden een zeer nauwkeurige methode, met toleranties van ongeveer 0,1 mm. In onze productie gebruiken we vooral materialen als rvs, staal, koper en aluminium. Uiteraard bepaalt u als klant welk materiaal er wordt gebruikt. Indien gewenst kan Dumaco hier altijd advies in geven.

Van machinebouw tot kunstprojecten

Dumaco heeft jarenlange ervaring met lasersnijden en begeeft zicht in diverse toepassingsgebieden. Denk hierbij aan de machinebouw, de voedingsindustrie en transport. Voorbeelden van producten die door Dumaco door middel van lasersnijden zijn geproduceerd, zijn laadstations voor elektrische auto’s, vacuümmachines en weegschalen.

Een van de meeste bijzondere projecten waar Dumaco aan heeft mogen werken, is het kunstproject van Jeroen Henneman. Vanuit onze locatie in Oss wordt er al jarenlang met deze kunstenaar samengewerkt. Recentelijk zijn er 2,5 meter hoge dossiermappen van staal geproduceerd, voor de rechtbank van Rotterdam (zie foto). Het kunstwerk is bovendien voorzien van een poedercoating. De reusachtige dossiers zijn in zeven delen geproduceerd, zodat het door een normale deur naar binnen kan.

Meer bijzondere projecten


Alternatieven voor lasersnijden: watersnijden en ponsen

Wanneer u een materiaal met een relatief grote dikte (12 mm tot 100 mm) wilt snijden, zijn er ook andere methoden geschikt, zoals watersnijden of plasmasnijden. Ook voor het snijden van graniet en steen zijn dit geschikte methoden. Watersnijden biedt dezelfde nauwkeurigheid als lasersnijden. Het is echter een stuk trager en de snijranden moeten achteraf nog worden afgewerkt. Voor dunner plaatwerk raden wij dus lasersnijden aan.

Door de hitte die er bij lasersnijden vrijkomt, kan er een lichte buiging bij de snijranden ontstaan. Indien u uw materiaal liever niet aan deze hitte blootstelt, biedt ponsen een uitkomst. Ponsen heeft echter als nadeel dat er per batch één vorm uit het materiaal wordt gesneden.

Waarom lasersnijden bij Dumaco?

Bij Dumaco bent u zeker van een goede materiaalprijs en een snelle levertijd. Bovendien is het bij Dumaco mogelijk om uw materiaal niet alleen te laten lasersnijden, maar om ook direct andere bewerkingsmethoden toe te passen, zoals vouwen, draadsnijden of poedercoaten. Ook buislasersnijden is mogelijk bij ons, een relatief nieuwe methode die steeds meer bekendheid vergaart in de metaalindustrie.

Interesse? Lever uw digitale tekeningen aan in DXF, DWG of STEP files, op een schaal van 1:1. Maak een keuze in de legering, de materiaaldikte en de hoeveelheid en wij doen de rest!

Vraag nu advies op maat aan