Stiftlassen bij Dumaco: van seriematig werk tot enkelstuks

Dumaco is een toeleverancier in de metaalindustrie. De metalen halffabricaten die wij leveren zijn vaak onderdeel van een grotere samenstelling. Om eenvoudig onderdelen te bevestigen kunnen stiften, klink-, trek- of lasmoeren worden aangebracht. Bij Dumaco is het niet meer dan normaal dat we uw product inclusief deze bevestigingsartikelen opleveren. Doordat Dumaco zeven locaties met hun eigen specialismen heeft, kijken wij altijd waar uw opdracht het beste kan worden uitgevoerd. Handmatig stiftlassen wordt bijvoorbeeld in elke vestiging gedaan. Zodra het om seriematig werk gaat, bekijken we of we dat in een van onze vestigingen kunnen automatiseren. Daarnaast is RVS stiftlassen bijvoorbeeld een specialiteit van onze vestiging in Varsseveld. Zo weet u zeker dat uw product altijd met de hoogste kwaliteit geproduceerd door de juiste specialisten.

In dit artikel vertellen we u graag meer over de mogelijkheden. U kunt natuurlijk direct contact opnemen om uw eigen productievraagstuk aan ons voor te leggen!

Stiftlassen voor diverse toepassingen

Voor alle soorten lasprocessen en verschillende toepassingen kunt u bij ons terecht. Het stiftlasproces heeft enkele grote voordelen.

  1. Een draadeind kan eenzijdig aan een plaat bevestigd worden.
  2. Het product wordt door de korte procestijd aan weinig warmte blootgesteld.
  3. Slechts een klein gebied wordt door warmte beïnvloed.

Bij het overgrote deel van de producten worden stiften met schroefdraad aan het plaatwerk bevestigd waarbij schroefdraaddiktes van M4 tot M8 relatief veel voorkomen. Andere diktes zijn uiteraard ook mogelijk. Daarover kunt u altijd met ons in overleg. Met dit proces kunnen ook stiften zonder draad gelast worden die bijvoorbeeld als aanslag of spacer dienen.

Handmatig stiftlassen bij kleine volumes

Bij kleinere series wordt het stiftlassen handmatig uitgevoerd. Daarbij worden manipulatoren en stiftlasmallen op maat gebruikt. De stiftlasmal is een plaat met gaten die op het product wordt gelegd. In die mal is aangegeven waar de stiftlas moet komen. Vervolgens wordt met een pistool de stift op het materiaal gezet en met een stroomstoot wordt de stift gelast. Op deze wijze kan tegen lage kosten en met hoge flexibiliteit een kwalitatief hoogwaardig product worden geproduceerd.

Seriematig stiftlassen bij grote volumes

Er zijn diverse mogelijkheden om het stiftlassen te automatiseren wanneer het grote volumes betreft. Er kan dan gekozen worden om hiervoor een specifieke machine te ontwikkelen. Zo staat er in Dumaco Kampen een machine die voor het stiftlassen van een specifieke reeks producten is gebouwd. Dit kan ook gebeuren met een robot als basis, waardoor de flexibiliteit vergroot wordt. Bij onze vestiging in Woerden staat een dergelijke gerobotiseerde oplossing. In eerste instantie is er voor een specifieke opdracht in deze machines geïnvesteerd. In principe biedt die robot echter mogelijkheden om ook andere producten seriematig te stiftlassen.

Vooral bij grote series of een groot aantal stiften per product verhoogt automatisering de kwaliteit van het proces. De positioneernauwkeurigheid en efficiënctie van een geautomatiseerd systeem is immers onovertroffen. Zo produceren we voor een klant elektrokasten waar meer dan honderd stiften op gelast dienen te worden.

Full size robot met groot werkbereik

In Dumaco Varsseveld beschikken we over een full size industriële robot van Hyundai met dubbele manipulator. Daarmee kunnen we producten aan meerdere zijden volledig geautomatiseerd stiftlassen. Dat geldt ook voor producten met relatief grote afmetingen. Met een tafel van 2,5 m bij 1 m heeft de robot een enorm werkbereik. De tafel beweegt over een X-as en een Y-as en daarnaast kan de tafel kantelen. De koppen kunnen bovendien automatisch gewisseld worden, zodat er meerdere typen stiftlassen uitgevoerd kunnen worden. Een heel product kan dus in één keer worden afgewerkt.

Garantie van hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid

Eindeloos achter elkaar op exact dezelfde manier stiftlassen: dat is hét grote voordeel van geautomatiseerde productie. De robot schiet een stift op 0,1 mm nauwkeurig. Bovendien kunnen we op onze robot de kwaliteit van de lasnaad testen. Bij iedere stift die wordt geschoten, wordt gemeten of hij goed vastzit. Zo kunnen we dus een hoge herhaalnauwkeurigheid en betrouwbaarheid garanderen.

Ook mogelijk bij Dumaco: moeren lassen en puntlassen

Naast stiften kan Dumaco ook moeren voor u lassen en puntlassen. Het zijn allemaal soortgelijke verbindingstechnieken waarbij de apparatuur en het doel van de las verschilt.

Moeren lassen

Bij het aanbrengen van draad in een dunne plaat is tappen vaak geen optie. Er wordt dan gekozen voor het klinken of trekken van moeren. Een gevaar hierbij is dat de moer onder belasting in de plaat kan gaan draaien. Dit kan voorkomen worden door het gebruik van trekmoeren met een zeskant of door het lassen van moeren. Dit laatste kan ook op dikker materiaal en kan dan een aantrekkelijk alternatief voor tappen zijn. Al deze bevestigingsmethoden worden door Dumaco aangeboden zodat uw product klaar voor montage wordt aangeleverd.

Puntlassen

Puntlassen is tevens een bewerkingsmethode die Dumaco voor u uitvoert. Deze methode is verwant aan stiftlassen. Het principe is namelijk hetzelfde: twee metalen worden samengesmolten door middel van een stroomtoot. Bij het puntlassen worden echter twee plaatmaterialen op elkaar gezet en met elkaar versmolten. Zeker als het mogelijk is de positionering van de delen ten opzichte van elkaar met behulp van doordrukkingen uit te voeren, is puntlassen een kostenefficiënte wijze om dunne plaatdelen aan elkaar te bevestigen.

Al uw plaat- en stiftlaswerk op één locatie

Alle Dumaco vestigingen bieden de mogelijkheid om te stiftlassen. Meestal is stiftlassen onderdeel van de productie van een halffabricaat en dus ook onderdeel van onze dienstverlening. Wij zien onderdelen als stiften, lasmoeren, klinkmoeren, blindklinkmoeren als integraal onderdeel van het plaatwerk dat wij leveren. Voor u heeft dat als voordeel dat het handig is om al die verschillende bevestigingsmethoden op één locatie te laten uitvoeren.

Van series stiftlassen tot RVS stiftlassen

Bij specifieke aanvragen verzoeken wij u om contact op te nemen met ons. Wij stellen dan samen met u de beste oplossing voor u vast. Vanuit onze productiekennis adviseren we u wat handiger, goedkoper of beter is!

Kom in contact