Arian: de onmisbare schakel in de keten

Dumaco koopt heel veel materiaal in bij verschillende partijen. Dit varieert van staal, rvs en aluminium tot bijvoorbeeld koper. Al die materialen dienen op de juiste tijd op de juiste locatie te komen. Dit regelt een groep inkopers binnen Dumaco; en één van die inkopers is Arian Klunder. Hij werkt voor de vestiging Kampen, maar is ook mede verantwoordelijk voor de overkoepelende contracten binnen de Dumaco groep.

Van werkvoorbereider naar inkoper

Arian (rechts) is in 2006 gestart als werkvoorbereider bij Dumaco Kampen. Hij wilde echter graag verantwoordelijk zijn voor het gehele proces, van verkoop tot inkoop. Toen de rol als inkoper vrij kwam heeft hij zich hier dan ook direct enthousiast voor gemeld. Hij vervult deze rol naar eigen zeggen nog steeds met veel plezier.

Een veelzijdige baan

Als inkoper houdt Arian de markt in de gaten, maakt prijsafspraken, stelt raamcontracten op en verstuurt maandelijks een rapportage naar de directeuren. Daarnaast is er natuurlijk het contact met de leveranciers. Arian: “Onze inkopers hebben een persoonlijke band met de verkopers. We gaan netjes om met onze leverancier en verwachten diezelfde service terug. Uiteindelijk moet je samen de beste oplossing zoeken tegen de beste prijs.”

In zijn vrije tijd brengt Arian veel tijd door met zijn vrouw en twee dochters. Daarnaast is hij een fanatiek F1-liefhebber en fietst hij 2x per week om fit te blijven.

Inkoop: het begin van een proces

Dumaco werkt aan heel veel mooie projecten. Maar zonder materiaal kan er natuurlijk niets gemaakt worden. Het hele proces begint dus bij de inkoop, en dat maakt het zo’n belangrijke schakel in de keten. Arian werkt nauw samen met zijn collega’s op de andere vestigingen; samen kijken ze naar de beste manier om samen te werken met de toeleveranciers. Arian: “Als je aan het einde van de dag afsluit en je weet dat alles op tijd binnenkomt, geeft dat een zeer tevreden gevoel.”

Een markt in beweging

Arjan houdt met name de RVS markt goed in de gaten en rapporteert dit intern. De markt is continu in beweging en dat maakt het voor Arian extra interessant om zijn rol als inkoper te vervullen. Vóór corona was er altijd voldoende voorraad en waren de prijzen vrij transparant. Tijdens de pandemie verslechterde de verkrijgbaarheid en kwamen er enorme prijsverschillen. Dit bracht de continuïteit van de productie in gevaar. Arjan: “We hebben toen veel platen ingekocht om te zorgen dat onze klanten op tijd konden worden beleverd. We kijken ver vooruit en voorspellen zo goed als het kan; maar uiteraard is niet alles te voorspellen. Dat hebben we wel geleerd.”

Altijd goed voorbereid

Hoe ziet Arian de toekomst in voor het bedrijf? “Als Dumaco keken we altijd al naar beschikbaarheid van materiaal en gaven we een prognose af aan de toeleverancier. Onze klanten kijken hier ook steeds vaker naar, om te voorkomen dat je zonder materiaal komt te zitten. Samen nemen we de opties door. We kijken gericht naar de toekomst en richten onze inkoop en voorraad zo in dat deze zo optimaal mogelijk ingevuld kunnen worden.” Zo gaat Dumaco vol vertrouwen de toekomst tegemoet.