Danny: programmeur lasrobot

High-tech werk en robotisering in de metaal neemt toe nu klanten complexere behoeften krijgen. Lasrobot programmeur Danny is 24 jaar en zes jaar geleden als verspaner bij Dumaco gaan werken. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot lasrobot programmeur, een groeiend onderdeel van Dumaco’s activiteiten. We bespreken zijn ontwikkeling, het bedrijf en welke kansen hij ziet.

MBO: Werkend leren

Danny volgde de MBO niveau 2 opleiding “verspaning” en werkte bij een metaalbedrijf. Dat bedrijf deed vooral serieproductie van kleinere onderdelen en dat vond hij te repeterend. Via zijn oom kwam hij bij Dumaco terecht en hier kreeg hij de ruimte om zich te ontwikkelen:

“Ik wilde meer met mijn handen werken en minder met machines, daarom ben ik na het verspanen gaan lassen. Toen we vervolgens gingen robotlassen kon ik mijn kennis van beiden combineren,” zegt Danny. “Omdat ik al CNC machines kon programmeren en over de laskwalificaties beschikte pakte ik dat enorm snel op. Ik heb veel geleerd van een oudere collega en kon al snel zelfstandig werk uitvoeren.”

Robotlassen

Zijn opleiding paste hij aan op de richting die zijn werk kreeg. Hij ging 2 dagen per week naar school en deed de rest van de dagen praktijkervaring op. Hij wisselde van Niveau 2 verspaning naar Constructie- en bankwerk en ten tijden van zijn Niveau 3 ontwikkelde hij zich bij Dumaco tot lasser en school gaf hem de theoretische kennis van bijvoorbeeld materiaal dat als goede basis diende. Tot slot de Niveau 4 opleiding, deze draaide om Technisch leiding geven en is, zeker nu, een waardevolle aanvulling. Maar zijn ontwikkeling stopte niet bij zijn opleiding:

“Ik heb nu 4 cursussen gedaan bij onze lasrobot-leverancier. In eerste instantie de basis- en gevorderde cursus programmeren aan de machine en later ook de computer en 3D-simulatie cursussen.”

lasrobot programmeur

Werken bij Dumaco

Begin 2018 werd Elmar Metaal te Montfoort onderdeel van Dumaco, een groep van metaalbewerkende bedrijven uit heel Nederland. Wat betekent dat voor Danny?

“We hadden best wel een stroeve start en dachten vaak: “Moet dat nou?” Nu we een beetje aan de nieuwe manier van werken hebben kunnen wennen vind ik het best prettig. Door de werkomgeving maar ook onze aanpak duidelijker te structureren is rust gecreëerd. Robotlassen is daarnaast een belangrijke activiteit voor Dumaco en dat past uitstekend bij mijn ambities.”

Ontwikkeling naar lasrobot programmeur

Toen we aan Danny vroegen hoe hij zich wilde ontwikkelen kwam er een hele lijst met mogelijkheden zoals; dagelijkse efficiëntie verhogen, meten aan de machine optimaliseren, sturing verbeteren. Dit zijn verbeteringen aan het werk zoals het nu is, de echte kans zit in de volgende stap:

“Door twee robots met elkaar samen te laten werken kunnen we een enorme stap zetten in de efficiëntie van de bewerking. Dan wordt het opspannen gedaan door de laadrobot die weer afgestemd is op de lasrobot. Dat is veel constanter dan als er een mens bij staat. Dat vraagt van mij dat ik mij natuurlijk ook de besturing van de laadrobot eigen moet maken. Dat zou voor mij een mooie uitdaging zijn.”

“De toekomst is dat er hier straks een geautomatiseerd lasrobotstraat draait, die wij op afstand aansturen.”

Tegelijkertijd is hij het met de handen werken niet vergeten:

“Toen ik laatste door iemand gevraagd werd om de dieplader voor achter een van zijn trekkers te repareren hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het is een welkome afwisseling van het dagelijkse high-tech werk als lasrobot programmeur. Maar daar zie ik natuurlijk wel het meeste toekomst in.”

Danny is via een werkend leren opleidingsprogramma bij Dumaco aan de slag gegaan en krijgt hier de mogelijkheid om zich binnen ons team verder professioneel te ontwikkelen. Zou  jij willen weten hoe een baan bij Dumaco er voor jou uit zou zien? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie

lasrobot bedienen