Poedercoaten: motivatie en keuzemogelijkheden

Dagelijks komt u met veel producten voorzien van een poedercoatlaag in aanraking, het een wat opvallender dan het ander. Poedercoaten is een duurzame methode van oppervlaktebescherming en -afwerking. Een groot voordeel van poedercoaten zijn de uitstekende technische mogelijkheden: het kan toegepast worden op een breed scala aan materialen en producten. In dit artikel gaan we dieper in op wat er mogelijk is op gebied van materiaal, kleur, poedersoorten, structuur en glansgraad. Verder behandelen we de voordelen voor u als klant als het gaat om poedercoaten.

Motivatie

De belangrijkste redenen dat klanten voor poedercoaten kiezen lopen uiteen:

  • Design: het is visueel aantrekkelijk en geeft het product een attractieve finishing touch
  • Slijtvast door bescherming tegen weersinvloeden (UV) en corrosie, zaken die slijtage of roest veroorzaken
  • Slagvast en beschermt daardoor tegen stoten, schokken, krassen en deuken
  • Uitstekende technische mogelijkheden; kan toegepast worden op een groot scala aan materialen & producten en er zijn veel variaties mogelijk
  • Milieu: het is een milieuvriendelijke manier om verf- en lakafwerkingen aan te brengen

Een bedrijf heeft vaak zelf al een duidelijk idee over de uiteindelijke uitstraling en toepassing van hun product. Ze leveren een technische tekening aan en daar staat soms al de gewenste poedercode, kleur en structuur bij vermeld. Desgevraagd kan Dumaco een adviserende rol innemen op gebied van materiaal en bewerkingsproces. Dit resulteert voor u als klant in gebruiksgemak en kostenefficiënte, duurzame oplossingen. Het team van specialisten staat altijd klaar om de mogelijkheden te bespreken en te kijken naar een passende oplossing voor uw vraagstuk.

Poedercoaten klantcase voorbeeld 1: Waterkracht

Klantvraag: “Wij ontwerpen, maken en leveren reinigingsoplossingen. Hierbij gaat het met name om hogedrukreinigers, onkruidverdelgers en dumaco poedercoaten voorbeeld waterkrachtrioolreiniging. Voor onze nieuwste machine, een onkruidverdelger, zijn wij op zoek naar een betrouwbare partner die met oog voor het milieu onze machine kan voorzien van een stevige beschermlaag die de levensduur verlengd. Onze machines komen in aanraking met water en worden buiten gebruikt. De beschermlaag moet dus beschermen tegen corrosie (regen) en UV. “

Oplossing: In samenspraak met Waterkracht heeft Dumaco Varsseveld gekozen voor verzinkt staal als basis materiaal voor de onkruidverdelger (Dumaco was ook betrokken bij het maken van de machineonderdelen). De zinklaag voorkomt dat staal in aanraking komt met zuurstof, zout of vocht en gaat op die manier roest tegen. Als afwerking is voor een Duplex-systeem gekozen, een Epoxy primer met een Polyester eindlaag, dit biedt bescherming tegen UV-straling en andere weersinvloeden.Deze combinatie van materiaal en afwerking zorgt ervoor dat de onkruidverdelger lange tijd meegaat en perfect beschermd is tegen weersinvloeden en omgevingsfactoren.

 

Poedercoat opties: materiaal, kleur, structuur en glansgraad

De volgende materialen voorzien we vaak van een poedercoatlaag: RVS, aluminium, staal, verzinkt staal en sendzimir (voorverzinkt staal). De producten kunnen in bijna elke gewenste kleur worden gespoten. RAL-kleuren, afwijkende kleuren maar ook verschillende glanseffecten en structuren zijn mogelijk. We hebben drie glansgraden: Hoogglans, semiglans en mat. Zo kunnen we parelmoer en metallic effecten bewerkstelligen. Qua structuur moet je denken aan grof, fijn en hamerslag.

Poedercoaten klantcase voorbeeld 2: ABK Innovent

Klantvraag: “Wij zijn een leverancier van keukencomponenten als afzuigsystemen, werkbladen,  spoelbakken en i-cooking. Wij produceren innovatieve Poedercoaten voorbeeld 2 abk innoventmaatwerkproducten waarbij kwaliteit en design voorop staat. Ons motto is niet voor niets dat we ‘Dé designspecialist van hoogwaardige keukenonderdelen´ zijn. Wij bedienen het hogere segment en beloven onze klanten het hoogst haalbare niveau in afwerking en materiaaltechnologie. Wij zoeken een samenwerkingspartner die ons kan helpen bij het attractieve aspect van de producten in combinatie met bescherming tegen invloeden en intensief binnen gebruik.”

Oplossing: De keukenelementen komen in aanraking met vocht, schoonmaakmiddelen en worden dagelijks meerdere malen gebruikt. De finishing touch wat design betreft is hier met name erg belangrijk. Als basismateriaal is er gekozen voor verzinkt staal, wat roestvorming tegengaat. Als afwerking is er een krasvast en chemisch resistent poeder gebruikt met een egale, homogene en strakke uitstraling van de componenten als resultaat.

 

Poeders

De uiteindelijke toepassing (binnen of buiten gebruik), het materiaal waarvan het object gemaakt is en met welke stoffen en omstandigheden het in aanraking komt, spelen een belangrijke rol en bepalen welke poedercoatlaag er aangebracht wordt. Ter illustratie: Of het gaat om een kantoormeubel of om een product dat buiten in aanraking komt met regen, UV-straling en zout, maakt een wereld van verschil.
Er zijn 5 soorten poeders te onderscheiden, afhankelijk van de uiteindelijke toepassing.

De verschillende poeders waaruit men kan kiezen zijn:
1. Epoxypoeder
2. Polyester
3. Hybride (combinatie epoxypoeder en polyester)
4. Polyurethaan
5. Acrylaat

Alle poeders zijn te verkrijgen in een durable of superdurable variant. Dat zegt wat over de samenstelling van het poeder en de levensduur van het uiteindelijke product. Superdurable is kostbaarder en valt in een hoger segment, maar gaat ook langer mee. Ze bieden allen bescherming tegen UV en chemicaliën, maar in welke mate verschilt per poeder.

Dumaco Varsseveld verzorgt de poedercoating van onderdelen voor de automotive sector, machinebouw tot onderdelen voor een binnen toepassing zoals designartikelen en kantoormeubilair.

Poedercoaten klantcase voorbeeld 3: Scoozy

Klantvraag: “Wij willen alles uit het leven halen wat erin zit. Door slimme technologie maken we innovatieve mobiliteitsproducten waarmee íedereen  poedercoaten voorbeeld 3 scoozygrenzen kan verleggen, onafhankelijk en mobiel is én het onbekende tegemoet kan gaan. Ons motto is dan ook “Scoozy: Explore, Dare & Discover!”. Ontdekken en erop uitgaan betekent natuurlijk niet dat je binnen moet blijven zitten. Onze mobiliteitsoplossingen krijgen te maken met alle soorten omstandigheden als oneffen oppervlaktes, zand, zout, vuil, water en andere invloeden die negatief kunnen uitpakken voor ons product. We willen diverse onderdelen voor onze scootmobiels laten samenstellen, lassen en poederlakken door Dumaco. Kunnen jullie ons een totaaloplossing bieden en zorgen dat onze scootmobiels bestand zijn tegen een stootje en invloeden van buitenaf?”

Oplossing: Het hoofdmateriaal van de scootmobiel stond al vast. Op basis van dat materiaal en de toepassing van het product is in samenspraak met Scoozy gekozen voor een voorbehandeling gericht op buitengebruik. We hebben een kras en stootvaste laag aangebracht. Een speciaal easy-clean poeder is gekozen voor de coating. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van de mobiliteitsoplossingen en is speciaal gemaakt voor producten die voor buitengebruik dienen. Het resultaat? Een tevreden klant én een trotse producent.

 

SMART poedercoaten bij Dumaco Varsseveld

Dumaco streeft naar een gezonde balans tussen mens, milieu en omzet en maakt daarom bewuste keuzes. Ook als we kijken naar de toekomst en ontwikkelingen op gebied van poedercoaten ligt de nadruk op een duurzame productie.

  • Zo is er gekozen voor een voorbehandeling op basis van nanotechnologie. Er wordt een bepaald soort reinigingsmiddel gebruikt waardoor het mogelijk is om de producten met eenzelfde resultaat op een lagere temperatuur te ontvetten.
  • De baden waar het product doorheen gaat, worden verwarmd door schone energie gegenereerd uit zonnepanelen. Er zijn 1600 plaatcollectoren aanwezig in Varsseveld.
  • In de ovens zijn technieken toegepast om de verloren gaande energie te hergebruiken. Denk aan een regelklep van de dampafvoersystemen, een dubbele sluisconstructie van de moffeloven en een warmte terugwintunnel.
  • Ook de verloren gegane poeder wordt opnieuw gefilterd en hergebruikt, dat helpt om milieuverantwoord en kostenbesparend te werk te gaan.
  • Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar Low bake poeder. Dit is een poedervorm waardoor het mogelijk is om de poedercoating te laten uitharden op een lagere temperatuur, zo rond de 140 graden, wat nog weer meer energie bespaart.

 

Zo ziet u maar: of u nou op zoek bent naar een designafwerking, de levensduur van uw product wilt verlengen, wilt produceren met oog voor het milieu óf natuurlijk een combinatie van voorgenoemde factoren wilt; bij Dumaco is het allemaal mogelijk. Neem contact op met een van onze professionals om úw vraagstuk te bespreken of kijk op onze bewerkingspagina over poedercoaten.