Metaal kanten vs. vouwen

Er zijn veel verschillende bewerkingsmethodes op de markt die bedoeld zijn om metaal op verschillende manieren vorm te geven. Twee daarvan zijn kanten en vouwen. Vragen die onze klanten vaak stellen zijn: ‘Wat is het verschil tussen CNC kantbanken en CNC vouwmachines? En welke is het beste voor mijn product?’

Op het eerste gezicht lijken deze twee technologieën op elkaar. Ze vervullen zelfs een vergelijkbare rol op de werkvloer. Namelijk metaal buigen in precieze vormen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen metaal vouwen en metaal kanten waardoor de één beter past bij een bepaalde opdracht dan de ander.

Metaal kanten

Kantbanken worden gebruikt door plaatwerk bedrijven in het hele land. Er zijn vier verschillende methoden die een kantpers kan gebruiken om kracht op een werkstuk uit te oefenen: mechanisch, pneumatisch, hydraulisch en servo-elektrisch. Elk van deze methoden heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen. Hydraulische en mechanische aandrijfsystemen zijn de meest bekende soorten kantpersen. Daarom gebruiken we ze als het vergelijkingspunt voor dit artikel.

Het typische voordeel van een kantbank op een CNC-vouwmachine is dat de kantbank een hogere tonnage heeft dan vergelijkbare CNC-vouwmachines voor plaatstaal. En dan vooral als het een hydraulische pers betreft. Een hydraulische pers kan veel dikkere metalen werkstukken bewerken dan een CNC-vouwmachine.

Naast traditionele kantbanken beschikken we over een volledig geautomatiseerde machine, de LVD Toolcell. De Toolcell maakt kanten gemakkelijker en rendabeler dankzij zijn automatische buig correctie. Dit zorgt voor kortere insteltijden en constante hoge kwaliteit. Daarnaast bevinden alle gereedschappen zich in de machine zelf en is er dus geen handmatige gereedschapswissel meer nodig.

Dumaco medewerker bedient de kanten machine

Metaal vouwen

Het vouwen van metaal is in de basis hetzelfde principe als kanten. Zelfs het uiterlijk van een vouwmachine is vergelijkbaar met een kantpers. Toch zijn er verschillen. Deze verschillen zijn er vooral op technisch gebied. Vouwen wordt dikwijls voor complexere projecten ingezet. We zetten de belangrijkste verschillen tussen de vouwmachine en kantbank op een rijtje:

  • Kantbanken zijn in staat dikker metaal te buigen dan vouwmachines.
  • Bij beperkte beweging tussen het gereedschap van een vouwmachine en het oppervlak van het werkstuk, is er in de regel minder schade aan het oppervlak van het werkstuk. Hierdoor zijn nabewerkingen (veelal) niet nodig.
  • Mogelijkheid om verschillende (radius)zettingen in één opspanning te maken.
  • Nauwkeurige toleranties van de zettingen.
  • Metaalvouwmachines hebben meestal een enkele set universele gereedschappen die ze voor alle toepassingen gebruiken. Dit minimaliseert de benodigde installatietijd voor het wijzigen van gereedschappen.

Dumaco Codatto machine om metaal te vouwen

Waarvoor zet je de beide bewerkingen in?

Het antwoord hangt af van het soort materiaal, materiaaldikte en de complexiteit van het product. Het belangrijkste verschil is dat het vouwen van plaatwerk beter werkt voor meer complex werk. Daaronder verstaan we het bewerken van grote (dunnere) stukken metaal die meerdere gereedschapswisselingen en -bewerkingen vereisen. Ondertussen zijn kantbanken beter geschikt voor het zwaardere werk. Kantbanken hebben een hoger tonnage dan vouwmachines en dus meer perskracht.

Dumaco heeft beide bewerkingen in huis. Met de Codatto vouwmachine hebben wij de meest geavanceerde technologie op het gebied van vouwen in huis. Met deze machine zijn er meer verbindingen mogelijk waardoor een nabewerking als lassen soms overbodig wordt. In de aanloop naar een project kijken we naar een aantal factoren en kiezen daarbij de meest gunstige bewerkingsmethode voor de klant. Hierbij spelen factoren als tijd, budget, gewicht, complexiteit en materiaal een rol.

Wilt u iets laten vouwen of kanten? Heeft u advies en ondersteuning nodig bij een ontwerp? Onze betrokken specialisten hebben kennis van zaken. We adviseren en helpen u graag verder.

Neem contact op voor de mogelijkheden.