Dumaco breidt capaciteit lasersnijden uit

Welke mogelijkheden bieden de nieuwe lasersnijmachines van Dumaco? In dit artikel bespreken we met bedrijfsleider Armando Langebeke op welk vlak van lasersnijden ze in ‘s-Gravenpolder uitblinken, welk verschil de nieuwe machines maken en wat dit betekent voor de toekomst.

Efficiëntie door focus op lasersnijden en bijpassende nabewerking

Dumaco heeft zich helemaal toegelegd op het lasersnijden en de nabewerkingen die daarbij passen. Omdat er geen las- of assemblagewerk volgt op het snijwerk, kan zij zich helemaal richten op het verhogen van de efficiëntie en het verkorten van doorlooptijden voor haar klanten. In ’s-Gravenpolder ontwikkelt het team van 50 vakmensen hoofdzakelijk eindproducten: onderdelen voor maakbedrijven.

“Dumaco produceert zowel onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblees als eindproducten maar onze focus ligt op onderdelen. In tegenstelling tot de overige vestigingen is Dumaco echt toeleverancier voor andere maakbedrijven en produceren we geen eigen producten en lassen we niet. Lasersnijden is onze belangrijkste bewerking maar watersnijden behoort ook tot de mogelijkheden. Toch werken er meer mensen aan de overige (na)bewerkingen, door de lagere mate van automatisering zijn deze namelijk over het algemeen arbeidsintensiever.”

De focus van Dumaco ligt in gelijke mate op lasersnijden en buislasersnijden. In veel opzichten vergelijkbaar maar beiden zijn een vak apart. We bespreken de ontwikkelingen op het gebied van buislasersnijden daarom binnenkort in een ander artikel.

Lasersnijden: materiaal, formaat en dikte

Bij Dumaco is het mogelijk om bijna iedere metaalsoort te snijden. Op de lasersnijmachines wordt momenteel plaatwerk van 4 x 2 meter en staal met een dikte tot 20 mm gesneden. Als het plaatwerk dikker of niet van metaal is, zoals bijvoorbeeld bij rubber of kunststoffen, dan wordt de watersnijmachine ingezet.

“De meeste klanten weten heel goed wat we kunnen en waarvoor ze ons moeten inschakelen. De gekste vragen qua materiaal of uitvoering krijgen we van klanten die incidenteel iets nodig hebben zoals architecten of kunstenaars. Vaak hebben ze helemaal in hun hoofd hoe ze het willen maar blijkt dat in praktijk een lastige uitdaging. Wij kunnen dan vaak wel advies en tips geven om zo’n vraagstuk op te lossen.”

Hoe heeft de nabewerking van plaatmateriaal effect op het productieproces?

Tijdens het snijden van onderdelen moet al rekening gehouden worden met de gewenste nabewerkingen later in het productieproces. Het verschil tussen makkelijke en complexe vraagstukken zit hem toch vooral in de verhouding tussen de dikte van het plaatwerk en de geometrie van de onderdelen. Alleen een goede uitslag van het product zorgt voor een goed eindproduct. Wij denken al in de ontwerpfase graag mee over de optimale oplossing voor de klant.

Uitbreiding magazijn en productiecapaciteit lasersnijden

Door steeds toenemende vraag opereert Dumaco al ruim twee jaar op volledige capaciteit. Om ook in de toekomst korte levertijden en kwaliteit van ons snijwerk te kunnen garanderen, investeert Dumaco in een nieuwe fabriekslay-out met 2 nieuwe Trumpf Fiberlasersnijmachines en een centraal STOPA magazijn. Doel van deze investeringen is het vergroten van de productiecapaciteit, verkorten van de time-to-market en het optimaliseren van de workflow in de fabriek.

De hal waar de laser- en schuurmachines staan, is al anders ingericht om ruimte te maken voor de 2 nieuwe Trumpf Fiberlasersnijmachines. Met de nieuwe technologie van de machines kan plaatwerk tot 25 mm dikte gesneden worden. Beide machines hebben een vermogen van 8 KW en zijn identiek, op één eigenschap na: één van de machines heeft een wisselaar om materiaal krasvrij te ontladen. De eerste van deze machines is inmiddels in gebruik genomen, de tweede wordt medio september verwacht.

“We hebben voor deze machines gekozen na uitgebreid onderzoek waarbij capaciteit, toekomstvisie, uniformiteit van het machinepark en kwaliteit van het snijwerk de belangrijkste besluitvormingsfactoren waren. Bovendien heeft de combinatie Trumpf en STOPA zich in het verleden al succesvol bewezen.”

Begin 2020 wordt het centraal STOPA magazijn met ruim 300 posities aan de nieuwe machines gekoppeld, waardoor het beladen en ontladen volledig geautomatiseerd kan worden. Dit verhoogt de efficiëntie en biedt de mogelijkheid om 24/7 te produceren.

“De machines worden aan dezelfde zijde van de 12 magazijntorens gepositioneerd, dit met het oog op de toekomst. Mocht het machinepark later nog uitgebreid worden met meer lasersnijmachines dan kunnen die aan de andere kant bevestigd worden. Deze investering in autonoom produceren is uitermate toekomstbestendig, want zelfs als er 4 machines aan de 12 torens bevestigd worden hebben we nog de mogelijkheid om het geheel in de lengte uit te breiden en de capaciteit dus wederom te vergroten.”

Dumaco draagt bij aan winstgevendheid opdrachtgevers

“De klantvragen die bij ons binnenkomen zijn totaal uiteenlopend. Dat varieert van bijvoorbeeld 1 onderdeel tot ruim 10.000 stuks. Ook als het gaat om orderregels gaan er wekelijks enkele duizenden de deur uit. Een klus kan in feite uit 1 tot 150 orderregels bestaan. Het liefst bedienen we zoveel mogelijk klanten zodat we het productieproces voor u en onszelf zo goed mogelijk kunnen inrichten en zo min mogelijk ‘waste’ hebben. Het is mooi als we bijvoorbeeld 10 verschillende klantvragen kunnen combineren en uit één plaat kunnen snijden. Deze visie op materiaalbesparing sluit ook perfect aan op de circulariteits- en MVO-gedachte van Dumaco, verwoord in onze slogan “Every Part Counts”.”

De investeringen in de productiecapaciteit dragen bij aan het waarborgen van de kwaliteit, korte levertijden en leveringsbetrouwbaarheid voor de 500 vaste klanten van Dumaco. De nabijheid van de Dumaco vestigingen in Nederland biedt klanten de mogelijkheid ook andere bewerkingen in het productieproces bij Dumaco uit te voeren. Op deze manier is er altijd een vestiging in de buurt om lokale afnemers te bedienen en bij te dragen aan de winstgevendheid van lokale opdrachtgevers.

Meer weten over lasersnijden en de mogelijke nabewerkingen bij Dumaco? Download de brochure op de bewerkingspagina lasersnijden  op onze site of neem contact op met een van onze specialisten.

lasersnijden trumpf machine en medewerker