Specialist in

Ponsen/knippen

Toepassingen & markten

Voorbeelden van enkele producten die door middel van ponsen of knippen bewerkt worden, zijn roosters, verkeersborden en magazijninstellingen. Zowel het ponsen als knippen wordt vooral ingezet bij seriematig werk. Het ponsen en knippen van materiaal zien we met name terug in markten als:

Infrastructuur
Interieurbouw
Sanitair

Onze gevanceerde machines

Dumaco beschikt over drie ponsmachines. Van deze machines zijn er twee halfautomatisch en één volautomatisch. Onze volautomatische machine kan onbemand 24 uur per dag operationeel zijn. Bovendien levert deze gegarandeerd een constante kwaliteit. De machines zijn uitermate geschikt om grote series te bewerken.

Hydraulisch knippen van plaatwerk is een degelijke basistechniek die vaak voorafgaand aan seriematig ponswerk plaatsvindt.

Knippen is een relatief eenvoudig en goedkoop proces. Voor rechthoekige producten en grote series wordt deze bewerkingsmethode veelvuldig gebruikt. In combinatie met ponsen is dit een zeer efficiënte bewerkingsmethode.

Vraag een offerte aan

Standaard offertes binnen 24 uur
Advies op maat voor uw situatie
De beste prijs-kwaliteitverhouding
Offerte aanvragen

Ponsen

Wat houdt ponsen/knippen in?

Ponsen heeft veel overeenkomsten met lasersnijden. Er worden immers allerlei vormen, gaten of contouren in het plaatwerk aangebracht. Ponsen is echter een ander bewerkingsproces dan lasersnijden. Wanneer kunt u beter de ponsmethode gebruiken?

Afhankelijk van de wensen of het ontwerp van de klant, bepaalt Dumaco in de ontwerpfase de optimale bewerkingsmethode. Bij grote aantallen is het ponsen efficiënter ten opzichte van lasersnijden. Ponsen kan alleen worden toegepast bij dunner plaatwerk, denk dan aan diktes van maximaal 4 mm. Dumaco zet voor projecten met deze eigenschappen ponsbewerkingen in.

Voorafgaand aan het ponsen vindt doorgaans het knippen plaats, waarbij de platen op de juiste afmetingen geknipt worden voor verdere bewerkingen in de ponsmachines.

Voordelen van ponsen

Specifieke toepassingen als louvres en doordrukkingen zijn mogelijk

Door het uitdrukken van het metaal ontstaat er aan de zichtkant een kleine afronding en derhalve vaak geen nabewerking zoals afbramen nodig

Voor seriematig werk is het efficiënter en dus lagere kosten dan lasersnijden

Bewerking van voorgelakte platen mogelijk

Efficiënt voor dun plaatwerk tot 5 mm


Ponsen

Ponsen is een bewerking waarbij met een pons en een matrijs vormen uit plaatmateriaal worden geponst, of waarbij op een andere manier delen van een constructie door drukkracht verwijderd worden terwijl de constructie zelf aan de achterkant ondersteund wordt.

Ponsen tot 5 mm dikte

De machines kunnen platen met een oppervlakte van 3 m bij 1,5 m verwerken. Plaatwerk kan maximaal 5 mm dik zijn, anders worden andere productietechnieken toegepast, zoals snijden met laser of water.

Knippen

Hydraulisch knippen van plaatwerk is een degelijke basistechniek die vaak voorafgaand aan seriematig ponswerk plaatsvindt.

Knippen is een relatief eenvoudig en goedkoop proces. Voor rechthoekige producten en grote series wordt deze bewerkingsmethode veelvuldig gebruikt en in combinatie met ponsen is het een zeer efficiënte bewerkingsmethode.

Onze knipmachines:

  • Beschikken over platen met een dikte tot 5 mm
  • Knippen tot plaatafmetingen 3000 x 1500 mm (maximaal)