Ponsen

Bij Dumaco kunt u terecht voor allerlei plaatbewerkingen, waaronder ponsen en knippen. Binnen Dumaco Kampen zijn vakmannen gespecialiseerd in het ponsen van dun plaatwerk. Zowel enkelstuks als serieproducten hebben daarbij een korte doorlooptijd.

Bij het ponsen van plaatwerk worden met behulp van een matrijs / ponsgereedschap gaten, vormen of patronen in metaal gemaakt. De expertise ligt bij deze vestiging bij dun plaatwerk. Veelgebruikte materialen zijn RVS, staal en aluminium, maar ook koper en kunststof zijn te ponsen.

Onze geavanceerde machines

Dumaco beschikt over drie ponsmachines waarvan er twee halfautomatisch zijn en één volautomatisch is. Alle machines worden beladen en ingesteld door echte vakmensen, die de beste manier en tools zoeken om de ponsbewerking uit te voeren. Daarbij kan onze volautomatische machine, eenmaal ingesteld, onbemand 24 uur per dag operationeel zijn.

De Primapower PunchGenius heeft een gerobotiseerd laad- en lossysteem. Deze ponsnibbelmachine kan tot wel 6 ton aan materiaal verwerken zonder tussenkomst van een operator. De koperponsmachine wordt enkel gebruikt voor het ponsen van koperen strippen.

Vraag een offerte aan

Standaard offertes binnen 24 uur
Advies op maat voor uw situatie
De beste prijs-kwaliteitverhouding
Offerte aanvragen

Ponsen

Wat houdt ponsen in?

Ponsen heeft veel overeenkomsten met lasersnijden. Er worden immers allerlei vormen, gaten of contouren in het plaatwerk aangebracht. Ponsen is echter een ander bewerkingsproces dan lasersnijden. Afhankelijk van de wensen of het ontwerp van de klant, bepaalt Dumaco in de ontwerpfase de optimale bewerkingsmethode. In het artikel ‘Metaal ponsen versus lasersnijden’ lees je meer over de verschillen tussen deze twee bewerkingen.

Bij grote aantallen is het ponsen efficiënter ten opzichte van lasersnijden. Ook qua materialen zijn er meer mogelijkheden om te ponsen. Materialen met bijvoorbeeld een coating kunnen geponst worden, maar zijn niet geschikt om te lasersnijden. Gaten ponsen in metaal kan alleen worden toegepast bij dunner plaatwerk, denk dan aan diktes van maximaal 4 mm. Wanneer het mogelijk is zet Dumaco voor projecten met deze eigenschappen ponsbewerkingen in.

Voordelen van ponsen

Specifieke toepassingen als louvres en doordrukkingen zijn mogelijk

Door het uitdrukken van het metaal ontstaat er aan de zichtkant een kleine afronding en derhalve vaak geen nabewerking zoals afbramen nodig

Voor seriematig werk is het efficiënter en dus lagere kosten dan lasersnijden

Bewerking van voorgelakte platen mogelijk

Efficiënt voor dun plaatwerk tot 4 mm

Gecombineerde bewerking: ponsen en knippen

Na het ponsen vindt doorgaans het knippen plaats, waarbij de platen op de juiste afmetingen geknipt worden en klaar zijn voor verdere bewerkingen zoals zetten en kanten. Voor rechthoekige producten en grote series wordt deze bewerkingsmethode veelvuldig gebruikt en in combinatie met ponsen is het een zeer efficiënte bewerkingsmethode.

Toepassingen & markten

Voorbeelden van enkele producten die door middel van ponsen of knippen bewerkt worden, zijn roosters, verkeersborden en magazijninstellingen. Zowel het ponsen als knippen wordt vooral ingezet bij seriematig werk. Het ponsen van gaten en knippen van materiaal zien we met name terug in markten als:

Infrastructuur
Interieurbouw
Sanitair

Knippen

Hydraulisch knippen van plaatwerk is een degelijke basistechniek die vaak na het ponsen van gaten plaatsvindt. Knippen is een relatief eenvoudig en goedkoop proces. Na het invoeren van de afmetingen knipt de machine de complete plaat automatisch in de juiste maat. De aanvoer van het plaatwerk naar de aanslag van de machine gaat automatisch of met de hand.

Onze knipmachines:

  • Beschikken over platen met een dikte tot 5 mm
  • Knippen tot plaatafmetingen 3000 x 1500 mm (maximaal)