Specialist in

Lassen

Lassen met de hoogste kwaliteit

Dumaco beschikt over meer dan honderd handlassers, echte specialisten die hun vak verstaan. Daarnaast robotlassen we uw producten bij grotere volumes of bij herhalingsproducten. Zo zorgen wij ervoor dat wij u altijd de hoogste kwaliteit kunnen leveren. Grote klussen in een korte doorlooptijd zijn dus geen probleem voor Dumaco.

We onderscheiden verschillende soorten lastechnieken. In essentie is lassen een techniek waarbij materialen door middel van druk en warmte aan elkaar worden verbonden. Ook kunnen er diverse toevoegmaterialen worden gebruikt die een grote invloed hebben op de las en op het proces. Bij Dumaco lassen we zowel met als zonder toevoegmateriaal.

De handlastechnieken die wij gebruiken zijn TIG-lassen, MIG/MAG-lassen, stiftlassen en puntlassen.

Waarom lassen bij Dumaco?

Wilt u uw complete lasopdracht van A tot Z uitbesteden? Dan bent u bij Dumaco aan het juiste adres. Het voorbereidende werk en natuurlijk de uitvoering van de las vereist een hoge nauwkeurigheid. De inzet van gekwalificeerde vakmensen met ervaring, de juiste gereedschappen en spantafels zijn hierbij dus essentieel. Dumaco heeft dit allemaal in huis, in zeven verschillende vestigingen.

 


  Ja, ik wil mails ontvangen van Dumaco.

  Vraag een offerte aan

  Standaard offertes binnen 24 uur
  Advies op maat voor uw situatie
  De beste prijs-kwaliteitverhouding
  Offerte aanvragen

  TIG-lassen

  TIG-lassen (Tungsten Inergt Gas) is een lastechniek die we regelmatig gebruiken. Deze zetten we vooral in wanneer een lasverbinding nauwkeurig én stevig moet zijn. Door de lage lassnelheid is het mogelijk om erg nauwkeurig te werken. Bij TIG-lassen ontstaat de vlamboog tussen een wolfraamelektrode en het werkstuk. De temperatuur van de vlamboog bereikt hierbij 14000°C en het smeltbad loopt op tot 7000°C. Als beschermgas wordt meestal Argon gebruikt. Het is een intensieve en zeer nauwkeurige lastechniek die zeer geschikt is om een hoge laskwaliteit te bereiken. Voor TIG-lassen maken we gebruik van een speciale TIG-lasmachine.

  Toepassingen van TIG-lassen

  We gebruiken TIG-lassen voor staal, RVS en aluminium. Bij TIG-lassen ontstaan er geen randen waar bacteriën of vuil zich aan kunnen hechten. Dit is belangrijk voor branches waar hygiëne essentieel is, zoals de levensmiddelenindustrie. Maar ook voor diverse andere branches passen we het TIG-lassen regelmatig toe. TIG is namelijk bijzonder veelzijdig. Er ontstaan bij TIG-lassen weinig spatten en lasrook. Hierdoor blijft het werkstuk er te allen tijde verzorgd uitzien. Tot slot is TIG-lassen uitermate geschikt voor het lassen van dunnere platen.

  De voordelen van TIG-lassen

  • Goede laskwaliteit
  • Geen bekleding, geen slak
  • Weinig warmte-inbreng
  • Hoge inschakelduur
  • Goede bescherming tegen oxidatie
  • Toepassing in alle posities

  MIG/MAG-lassen

  MIG- en MAG-lassen wordt vaak in één adem genoemd. Er zit echter een klein verschil tussen deze twee lastechnieken, namelijk het gasmengsel dat er gebruikt wordt. MIG is de afkorting voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. De functie van het gas is het beschermen van het smeltbad. Bij MIG/MAG-lassen is er sprake van een constante spanning tussen de lasdraad en het werkstuk. De lasdraad is hierbij zowel de elektrode als het toevoegmateriaal. Zowel MIG-lassen als MAG-lassen is een populaire techniek in de laswereld en wordt ook bij Dumaco veel toegepast.

  Toepassingen van MIG/MAG-lassen

  We zetten deze technieken in voor het lassen van staal (MAG lassen) en het lassen van RVS en aluminium (MIG lassen). MAG-lassen wordt voornamelijk gebruikt voor ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten. MIG-lassen wordt gebruikt om hooggelegeerde en roestvaste staalsoorten te verbinden. Met MIG/MAG-lassen is het mogelijk om snel te lassen met een hoge kwaliteit. Met MIG-lassen is het ook mogelijk om pulserend te lassen. Bij deze techniek komt er minder warmte vrij en is het eenvoudiger om dun materiaal te lassen. We zetten pulserend MIG-lassen voornamelijk in voor het lassen van aluminium.

  De voordelen van MIG/MAG-lassen

  • Goede laskwaliteit
  • Hoge lassnelheid
  • Weinig warmte-inbreng
  • Bij gebruik van CO2 (MAG-lassen) een relatief ‘goedkope’ lasmethode
  • Toepasbaar in vrijwel alle lasposities
  • Geeft een goede oxidatiebescherming

  Laserlassen

  Het laserlassen is een smeltlasproces met hoge energiedichtheid waarbij een lichtgevende energiebron gebruikt wordt. Vanwege de lokale warmte inbreng kunnen kleine en fijne hoogwaardige verbindingen gemaakt worden. Met de uitvoering van de lassen kunnen we in twee soorten onderscheiden:

  1. Warmtegeleidingslassen, dat wil zeggen het verbinden van onderdelen middels aansluiting. De maximale opening tussen de te verbinden materialen dient maximaal 0,1 mm te zijn.
  2. Keyhole lassen(dieplassen), middels deze methode kunnen we bijvoorbeeld twee platen strak tegen elkaar of op elkaar liggen, en met elkaar verbinden middels een diep-las.

  Een ander groot voordeel is onze expertise met lasmallen. Daardoor vallen de kosten lager uit dan bij de concurrentie. De opstartkosten voor laserlassen zijn hierdoor zeer gunstig.

   

  Puntlassen

  Bij Dumaco hebben we ons toegelegd op een geavanceerde puntlastechniek, waarbij we metaaloppervlakken nauwkeurig en duurzaam met elkaar verbinden. Deze methode maakt gebruik van gecontroleerde elektrische stroomstoten, waarbij de elektroden op strategisch geplaatste punten van het apparaat zorgen voor een intense stroomconcentratie op een beperkt gebied. Dit stelt ons in staat om een scala aan metalen, zoals staal, aluminium en roestvrij staal, met succes te puntlassen.

  Bovendien bieden we binnen onze expertise ook de mogelijkheid om lasmoeren met precisie te puntlassen, waardoor we niet alleen sterke verbindingen creëren, maar ook functionele schroefdraadverbindingen integreren. Dit is vooral nuttig voor projecten die toekomstige aanpassingen of demontage vereisen. Onze puntlasvaardigheden zijn gebaseerd op hoogopgeleide vakmensen met diepgaande kennis, die streven naar excellentie in elk project, of het nu gaat om industriële projecten of artistieke creaties.

  Stiftlassen

  Bij Dumaco omarmen we stiftlassen, ook bekend als stuiklassen, als een geavanceerde en veelzijdige techniek waarbij een draadeind met aanzienlijke snelheid op een plaat wordt aangebracht. Deze methode biedt flexibiliteit doordat het zowel met de precisie van menselijke handen als geautomatiseerd via robots kan worden uitgevoerd. Handmatig stiftlassen wordt bijvoorbeeld vakkundig uitgevoerd in elke vestiging van Dumaco, waar ervaren vakmensen hun expertise inzetten voor een optimale resultaten. Wanneer de productieomvang groter wordt, onderzoeken we de mogelijkheid om deze activiteit te automatiseren in een van onze locaties, waardoor we een perfecte balans vinden tussen nauwkeurigheid en efficiëntie.

  Voor meer diepgaande inzichten in de wereld van stiftlassen, nodigen we u uit om onze speciale sectie over deze technologie te verkennen op onze website.

  Gecertificeerd laswerk

  Binnen verschillende vestigingen van Dumaco hebben wij de beschikking over gecertificeerde lassers.  Binnen Dumaco beschikken wij o.a. over de ISO 3834-2 en EN 1090 certificeringen. Het opstellen van WPS/PQR/LMK behoort tot ons dagelijks werk. Ook traceability van de las, het materiaal en de gecertificeerde lasser behoort tot de mogelijkheden. Dumaco Oss, Dumaco Woerden en Dumaco Montfoort zijn in staat om gecertificeerd laswerk te leveren. Neem voor meer informatie contact met ons op.