Lassen met de hoogste kwaliteit
Dumaco beschikt over meer dan honderd handlassers, echte specialisten die hun vak verstaan. Daarnaast robotlassen we uw producten bij grotere volumes of bij herhalingsproducten. Zo zorgen wij ervoor dat wij u altijd de hoogste kwaliteit kunnen leveren. Grote klussen in een korte doorlooptijd zijn dus geen probleem voor Dumaco.
We onderscheiden verschillende soorten lastechnieken. In essentie is lassen een techniek waarbij materialen door middel van druk en warmte aan elkaar worden verbonden. Ook kunnen er diverse toevoegmaterialen worden gebruikt die een grote invloed hebben op de las en op het proces. Bij Dumaco lassen we zowel met als zonder toevoegmateriaal.
De handlastechnieken die wij gebruiken zijn TIG-lassen, MIG/MAG-lassen, stiftlassen en puntlassen.
Waarom lassen bij Dumaco?
Wilt u uw complete lasopdracht van A tot Z uitbesteden? Dan bent u bij Dumaco aan het juiste adres. Het voorbereidende werk en natuurlijk de uitvoering van de las vereist een hoge nauwkeurigheid. De inzet van gekwalificeerde vakmensen met ervaring, de juiste gereedschappen en spantafels zijn hierbij dus essentieel. Dumaco heeft dit allemaal in huis, in zeven verschillende vestigingen.
TIG-lassen
TIG-lassen (Tungsten Inergt Gas) is een lastechniek die we regelmatig gebruiken. Deze zetten we vooral in wanneer een lasverbinding nauwkeurig én stevig moet zijn. Door de lage lassnelheid is het mogelijk om erg nauwkeurig te werken. Bij TIG-lassen ontstaat de vlamboog tussen een wolfraamelektrode en het werkstuk. De temperatuur van de vlamboog bereikt hierbij 14000°C en het smeltbad loopt op tot 7000°C. Als beschermgas wordt meestal Argon gebruikt. Het is een intensieve en zeer nauwkeurige lastechniek die zeer geschikt is om een hoge laskwaliteit te bereiken. Voor TIG-lassen maken we gebruik van een speciale TIG-lasmachine.
Toepassingen van TIG-lassen
We gebruiken TIG-lassen voor staal, RVS en aluminium. Bij TIG-lassen ontstaan er geen randen waar bacteriën of vuil zich aan kunnen hechten. Dit is belangrijk voor branches waar hygiëne essentieel is, zoals de levensmiddelenindustrie. Maar ook voor diverse andere branches passen we het TIG-lassen regelmatig toe. TIG is namelijk bijzonder veelzijdig. Er ontstaan bij TIG-lassen weinig spatten en lasrook. Hierdoor blijft het werkstuk er te allen tijde verzorgd uitzien. Tot slot is TIG-lassen uitermate geschikt voor het lassen van dunnere platen.
De voordelen van TIG-lassen
- Goede laskwaliteit
- Geen bekleding, geen slak
- Weinig warmte-inbreng
- Hoge inschakelduur
- Goede bescherming tegen oxidatie
- Toepassing in alle posities
MIG/MAG-lassen
MIG- en MAG-lassen wordt vaak in één adem genoemd. Er zit echter een klein verschil tussen deze twee lastechnieken, namelijk het gasmengsel dat er gebruikt wordt. MIG is de afkorting voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. De functie van het gas is het beschermen van het smeltbad. Bij MIG/MAG-lassen is er sprake van een constante spanning tussen de lasdraad en het werkstuk. De lasdraad is hierbij zowel de elektrode als het toevoegmateriaal. Zowel MIG-lassen als MAG-lassen is een populaire techniek in de laswereld en wordt ook bij Dumaco veel toegepast.
Toepassingen van MIG/MAG-lassen
We zetten deze technieken in voor het lassen van staal (MAG lassen) en het lassen van RVS en aluminium (MIG lassen). MAG-lassen wordt voornamelijk gebruikt voor ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten. MIG-lassen wordt gebruikt om hooggelegeerde en roestvaste staalsoorten te verbinden. Met MIG/MAG-lassen is het mogelijk om snel te lassen met een hoge kwaliteit. Met MIG-lassen is het ook mogelijk om pulserend te lassen. Bij deze techniek komt er minder warmte vrij en is het eenvoudiger om dun materiaal te lassen. We zetten pulserend MIG-lassen voornamelijk in voor het lassen van aluminium.
De voordelen van MIG/MAG-lassen
- Goede laskwaliteit
- Hoge lassnelheid
- Weinig warmte-inbreng
- Bij gebruik van CO2 (MAG-lassen) een relatief ‘goedkope’ lasmethode
- Toepasbaar in vrijwel alle lasposities
- Geeft een goede oxidatiebescherming
Stiftlassen
Bij stiftlassen, ook wel stuiklassen, wordt er een draadeind op een plaat geschoten. Stiftlassen kan zowel met een robot als handmatig worden uitgevoerd. Handmatig stiftlassen wordt bijvoorbeeld in elke Dumaco-vestiging gedaan. Zodra het om seriematig werk gaat, bekijken we of we dat in een van onze vestigingen kunnen automatiseren. Lees meer over stiftlassen.
Puntlassen
Bij puntlassen verbinden we metaaloppervlakken met elkaar door middel van een flinke stroomstoot. De punten van het apparaat, waar de elektroden zitten, zijn vrij klein waardoor de stroom geconcentreerd wordt op een klein oppervlak. Op deze manier puntlassen we staal, aluminium en rvs. We hebben ook nog de mogelijkheid om lasmoeren te puntlassen.
Gecertificeerd laswerk
Binnen verschillende vestigingen van Dumaco hebben wij de beschikking over gecertificeerde lassers. Binnen Dumaco beschikken wij o.a. over de ISO 3834-2 en EN 1090 certificeringen. Het opstellen van WPS/PQR/LMK behoort tot ons dagelijks werk. Ook traceability van de las, het materiaal en de gecertificeerde lasser behoort tot de mogelijkheden. Dumaco Oss, Dumaco Woerden en Dumaco Montfoort zijn in staat om gecertificeerd laswerk te leveren. Neem voor meer informatie contact met ons op.