Dumaco is een Nederlands bedrijf dat met beide benen op de grond staat. Of dat nu de zeeklei is in Zeeland of de zandgrond bij Varsseveld. Nuchter, lokaal en midden in de samenleving. Wél hebben we grote ambities, zeker ook op het gebied van duurzaamheid. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zit in ons bloed. Daarbij gaan we uit van drie pijlers. Wij zijn als bedrijf sociaal betrokken, milieubewust en maatschappelijk verantwoord. Succes creëer je namelijk niet alleen. Dat doe je samen met werknemers, de lokale gemeenschap en het milieu om je heen. Dit komt ook de klant ten goede. Want dat is natuurlijk het hoofddoel: iedere dag producten leveren van topkwaliteit. Als grootste plaatbewerker van de Benelux zijn wij trots dat we dit doel op een duurzame manier weten te realiseren.

Sociaal: veilig en betrokken

Als werkgever staat veiligheid bij ons voorop. Zodat onze werknemers iedere dag veilig en met plezier aan het werk kunnen. Dit realiseren wij door middel van heel concrete acties. Denk aan het aanbrengen van veiligheidslijnen en het maken van rijstroken voor vorkheftrucks. Maar daar blijft het niet bij. Onze mensen ontvangen instructies van een fysiotherapeut over hoe te tillen en wat juiste werkhoudingen zijn.

Uiteraard wordt er altijd met beschermende kleding gewerkt. Op deze manier kunnen onze werknemers lang aan het werk blijven en ondervinden ze geen fysieke klachten. Op iedere vestiging wordt bovendien een veiligheids- en gezondheidscoördinator aangesteld.

Onze metaalbewerkingen

Milieu: naar een circulair model

Het milieu gaat ons allemaal aan. Duurzaamheid is geen trend maar een noodzakelijkheid. Als grootste plaatbewerker van de Benelux geven wij graag het goede voorbeeld. In onze dagelijkse werkprocessen incorporeren wij dan ook hergebruik, circulariteit en duurzame energie. Zodat wij als bedrijf op een verantwoorde manier kunnen uitbreiden. Groeien met zorg, noemen wij dat.

Herbruikbare materialen en grondstoffen

Alle producten beginnen bij het materiaal. Daar springen we bij Dumaco dan ook zuinig mee om, of dat nu roestvast staal is of koper. Deze materialen scheiden wij na het snijden, om ze vervolgens te smelten voor hergebruik. Op deze manier gaat er niets verloren. Nog een belangrijk voordeel van hergebruik: er wordt significant minder CO2 gebruikt in het productieproces, ten opzichte van bij nieuwe materialen. Ons productieproces is hierdoor dus erg duurzaam.

Groene energie

Metaalbewerking verbruikt veel energie. Dat is een feit dat vaststaat. Wél kunnen wij zelf bepalen hoe deze energie wordt gegenereerd. Daarbij gaan wij natuurlijk voor groen. Op een aantal Dumaco panden hebben wij zonnepanelen geplaatst om aan deze energiebehoefte te voldoen. In de komende jaren breiden wij dit verder uit, zodat we een groot deel van de energie zelf opwekken. Bovendien kiezen wij voor innovatie en gaan wij over op minder energie-intensieve en meer efficiënte machines. Een voorbeeld: de energiezuinige Fiber lasers, ter vervanging van CO2 lasers. Daarnaast is ons wagenpark al grotendeels elektrisch en wordt dit alleen maar uitgebreid. Een concrete doelstelling voor 2025 is het bewerkstelligen van een energie-efficiëntie van 30% MWh/kosten toegevoegde waarde.

Maatschappij: lokaal betrokken

Met onze lokale aanwezigheid staan wij midden in de samenleving. We hebben directe voeling met wat er gebeurt in deze gemeenschappen. Als bedrijf zetten wij ons in voor deze gemeenschappen. Wij bieden kansen door het aanbieden van leerwerktrajecten of het aannemen van mensen met een achterstand tot de werkvloer.

Ook hebben wij veel contact met scholen. Scholieren krijgen bij ons de kans om zich te ontwikkelen binnen de techniek. Tot slot steunen we lokale organisaties. Als bedrijf zijn wij een immers een product van onze omgeving en wij zijn dan ook trots om ook iets terug te geven aan deze gemeenschap.

Great place to work