Toepassingen & markten
Dagelijks komt u met veel producten in aanraking die zijn voorzien van een poedercoatlaag. Dit valt de ene keer meer op dan de andere keer. Poedercoaten is een duurzame methode van oppervlaktebescherming en -afwerking. Naast poedercoaten kunnen we ook keramisch stralen en beitsen verzorgen
Een groot voordeel van poedercoaten zijn de uitstekende technische mogelijkheden. Het kan toegepast worden op een breed scala aan materialen en producten, van onderdelen voor de automotive en machinebouw tot onderdelen voor binnentoepassingen. Dumaco is onder andere gespecialiseerd in het voorbehandelen en poedercoaten van metalen producten. Seriematige opdrachten of maatwerk worden door ons voorzien van het juist coatingsysteem. De levensduurverwachtingen van de klant ten opzichte van corrosiewering en de visuele kenmerken staat centraal bij Dumaco.
Door het aanbrengen van een poedercoatlaag krijgen producten een andere uitstraling en wordt de levensduur verlengd. Poedercoaten wordt voor een groot aantal toepassingen als nabewerking gebruikt. In diverse omgevingen zijn er producten met poedercoating te vinden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Eigenschappen van poedercoaten
Poedercoatings zijn verkrijgbaar met diverse functionele en decoratieve eigenschappen. Zo zijn poedercoatings verkrijgbaar in een bijna ongelimiteerde range van kleuren, glansgraden en metallic- en structuureffecten, zowel voor industriële als particuliere toepassingen.
Poedercoating is mechanisch erg sterk en beschikt over uitstekende UV- en weerbestendige eigenschappen. Waarom men kiest voor poedercoating:
- Design: het is visueel aantrekkelijk en geeft het product een attractieve finishing touch
- Slijtvast door bescherming tegen weersinvloeden (UV) en corrosie, zaken die slijtage of roest veroorzaken
- Slagvast en beschermt daardoor tegen stoten, schokken, krassen en deuken
- Uitstekende technische mogelijkheden: het kan toegepast worden op een breed scala aan materialen en producten en er zijn veel variaties mogelijk
- Milieu: het is een milieuvriendelijke manier om verf- en lakafwerkingen aan te brengen
Poedercoating is toepasbaar op bijna alle materialen: rvs, aluminium, staal, verzinkt staal en sendzimir. De producten kunnen in bijna elke gewenste kleur worden gespoten: RAL-kleuren, afwijkende kleuren maar ook verschillende glanseffecten en structuren zijn mogelijk (hoogglans, zijdeglans en mat). We kunnen parelmoer- en metallic effecten bewerkstelligen. Qua structuur behoren grof, fijn en hamerslag tot de mogelijkheden. De uiteindelijke toepassing (binnen- of buitengebruik), het materiaal waarvan het object gemaakt is en met welke stoffen en omstandigheden het in aanraking komt, spelen een belangrijke rol en bepalen welke poedercoatlaag er aangebracht wordt. Of het gaat om een kantoormeubel of om een product dat buiten in aanraking komt met regen, UV-straling en zout, maakt een wereld van verschil. Afhankelijk van de uiteindelijke toepassing wordt het soort poeder gekozen:
- Epoxypolyester poeder: Eindlaag voor binnentoepassing
- Epoxy poeder: Primer of chemisch resistente binnentoepassing
- Polyester poeder met Qualicoat klasse 1 kwalificaties: Eindlaag voor buitentoepassing “UV-bestendig”
- Polyester poeder met Qualicoat klasse 2 kwalificaties: Eindlaag voor buitentoepassing “super durable”
- Acrylaat poeder: Eindlaag voor buitentoepassing
- Polyurethaan poeder: Eindlaag voor een buitentoepassing “anti-graffiti”
Wat houdt poedercoaten in?
Poedercoaten is het verven via een elektrostatisch proces, gebruikmakend van poeder als substantie. Het poeder “plakt” door de elektrostatische lading aan het werkstuk, waarna deze direct door middel van warmte wordt uitgehard. Hierdoor ontstaat er een soort ‘huidlaag’ op het oppervlak. Deze laag is vele malen harder dan u gewend bent van conventionele verf(processen).
De coating heeft als belangrijkste doel het beschermen tegen invloeden van buitenaf. De kans op corrosie, deuken of krassen daalt aanzienlijk wanneer een product voorzien is van poedercoating. Producten gaan langer mee en worden daardoor duurzamer.
Dumaco beschikt over een ultramoderne coatingstraat. Onderdelen, samengestelde onderdelen of complete subassemblies worden hier behandeld. Door middel van deze technologie is Dumaco in staat een completer product te leveren aan haar klanten. Een completer product zorgt ervoor dat onze klanten met minder toeleveranciers hoeven te werken, iets wat ten goede komt aan de efficiëntie en continuïteit.
Duurzaamheid
Poedercoating bevat geen oplosmiddelen. |
Weinig afval, overspray wordt voor 90% teruggewonnen. |
Poedercoaten is een zeer duurzame oppervlaktebehandeling en kent uitstekende oplossingen voor corrosiewering. |
Poedercoaten is een economische en milieuvriendelijke coating technologie. De hoeveelheid coatingafval bij verwerking is minimaal. |
Poedercoaten: het proces
Er vindt binnen Dumaco een vergaande integratie in de klantketen plaats en met poedercoaten maakt Dumaco het aanbod nóg completer. Poedercoaten is een van de laatste stappen in het bewerkingsproces van een product. Met een poedercoatlaag als afwerking en mogelijkheid tot assemblage neemt Dumaco een substantieel deel van het productieproces uit handen.
Onze poedercoatlijn is een doorlopende baan; het begint met het handmatig ophangen van de producten, vervolgens verplaatst het product zich door de reinigingstunnel, gaat het door een droogoven, wordt het bespoten met elektrostatisch poeder, en verdwijnt het in de moffeloven waar de chemische reactie – smelten, vernetten en uitharden – plaatsvindt. Daarna is het product klaar om van de baan af te halen, eventueel te monteren, verpakt en verstuurd te worden.
De belangrijkste voordelen van poedercoaten:
- Tijdbesparend: direct kunnen nabewerken door een snelle reactie van het product in de oven.
- Gezondheid: geen last van oplosmiddelen of ongezonde, vrijgekomen gassen omdat de lak uit een vaste stof bestaat, waardoor geen chemische additieven nodig zijn.
- Milieuvriendelijk: geen ‘waste’ omdat alle deeltjes hechten, het poeder dat niet hecht kan na filteren opnieuw worden gebruikt en verstoven en, zoals hierboven al beschreven, worden er geen milieubelastende middelen toegevoegd.
- Kwalitatief en duurzaam: de verf is vaak harder dan ‘gewone’ verf en gaat langer mee.
Het proces in drie stappen
1. Voorbehandeling poedercoaten: het reinigingsproces
De kwaliteit van het eindproduct valt of staat met de voorbehandeling. De eerste stap bij poedercoaten is het reinigen van een onderdeel of product d.m.v. chemicaliën. Dit bad is vanuit milieuoverwegingen verwarmd met schone energie verkregen uit zonnecollectoren. Na het bad is het product schoon en vetvrij en wordt er een conversielaag aangebracht, wat zorgt voor een betere hechting van het poeder. Om het poeder aan te kunnen brengen moet het product eerst nog door een droogoven.
2. Het poedercoatproces
Als het product helemaal schoon en droog is, wordt er door middel van perslucht negatief geladen poeder aangebracht op het geaarde, positief geladen product. Bij dit proces worden de poederdeeltjes door middel van een spuitpistool verneveld op het oppervlak. Bij het verlaten van dit pistool worden ze elektrostatisch geladen. Hierdoor hechten deze deeltjes zich aan het oppervlak.
3. Drogen en uitharden
De bespoten onderdelen gaan direct een moffeloven in. Afhankelijk van de dikte van materiaal, de snelheid van de aangedreven transportbaan en het soort poeder, wordt de hoogte van de temperatuur bepaald. Hierdoor smelten de poederdeeltjes eerst en worden ze egaal verdeeld over het oppervlak. Vervolgens vindt er een chemische reactie plaats, waardoor deze verflaag uithardt tot een supersterke beschermlaag.