Mariëlle: operator lasersnijder en BBL’er met visie
Hoeveel 17-jarigen weten glashelder te vertellen dat hun toekomst in de metaal ligt? En hoeveel daarvan zijn vrouwen? Mariëlle is een van de lasersnij operators van Dumaco in Kampen en ze weet al van jongs af aan dat haar toekomst in de metaal ligt. Hoe komt een 17-jarige dame bij Dumaco terecht? We spreken Mariëlle over haar motivatie, de (ontwikkel)mogelijkheden binnen Dumaco en hoe zij naar de toekomst kijkt.
(Electro)techniek als passie
Mariëlle is 17 en werkt inmiddels 2 jaar bij Dumaco. Als vakantiekracht begon ze met folietrekken en met de tijd leerde ze om lasersnijmachines te bedienen, te boren en te tappen. Ook van huis uit is ze altijd al met metaal bezig geweest: haar vader is productiemanager en ze het metaalblad leest ze dan ook al jaren. Dat dit beroep vooral mannen aantrekt maakt Mariëlle niet uit, ze heeft het altijd al zeker geweten: ze wil werken in de techniek. En al snel kwam ze erachter dat haar passie ligt in de electrotechniek.
Mede geïnspireerd door haar vader is het Mariëlle’s droom om ooit productiemanager te worden, het liefst bij Dumaco. Maar alles in stappen, een logische vervolgstap voor Mariëlle zou bijvoorbeeld zijn om voorman te worden op de lasersnijafdeling
BBL: combinatie van werk én opleiding
Momenteel werkt Mariëlle als BBL’er (Beroeps Begeleidende Leerweg) bij Dumaco Kampen. Dat betekent dat ze 4 dagen per week werkt en er één naar school gaat. Ze volgt een opleiding Plaatwerk Niveau 3. Deze combinatie bevalt erg goed. Ze heeft een leuke studiegroep en leert veel. De combinatie school en werk is goed te doen: het leuke is dat je van tevoren nooit weet wat je die dag gaat maken. Ook al zou je het willen, dan nog kun je er dus niet al te veel mee bezig zijn.
Wat ze tijdens haar opleiding leert, kan ze vaak gelijk in haar werk toepassen. En ook bij Dumaco legt men veel uit en leert ze nóg meer. Het werkend leren en via de praktijk doorstromen past bij Mariëlle en dat zou ze in de toekomst graag blijven doen. Zelfontplooiing heeft ze hoog in het vaandel. Voor nu is dat in ieder geval gewaarborgd: ze heeft nog 2 jaar studie te gaan voor ze haar niveau 3 plaatwerk opleiding afrondt.
Dumaco als werkgever
Mariëlle is voornamelijk werkzaam op de lasersnijafdeling als operator. Ze is betrokken, voelt zich verantwoordelijk en streeft altijd naar het beste resultaat. Het is een grote machine die dag en nacht draait. Ze is blij dat Dumaco medewerkers de kans biedt om via begeleidend werken bij Dumaco aan de slag te gaan.
“Behalve een studie zijn er ook voldoende ontwikkelmogelijkheden binnen Dumaco zelf: je leert verschillende (nieuwe) machines te bedienen. Er is voldoende afwisseling in het werk en door de snelle ontwikkelingen op de markt én binnen het bedrijf zijn er altijd nieuwe dingen te leren. De begeleiding vanuit Dumaco is perfect. Ze kijken waar de kracht van een medewerker ligt en maken een op maat gemaakte werkplek mogelijk. Alles wordt, waar nodig zelfs meerdere keren, heel helder uitgelegd en als je wat goed doet of er mooie resultaten zijn behaald, wordt dat opgemerkt en benadrukt.”
Behalve goede begeleiding is ook de werksfeer bepalend voor Mariëlle haar beslissing om bij Dumaco te blijven. Mensen gaan op een hele aangename en fijne manier met elkaar om. Vooral met de andere productiemensen heeft ze veel lol en is er altijd ruimte om behalve hard werken ook wat te dollen.
Toekomstvisie: ontwikkelingen binnen Dumaco
Mariëlle houdt, vanuit een natuurlijke interesse in metaal, nauwlettend in de gaten wat de ontwikkelingen in de branche zijn. Ze vindt het een mooi specialisme waar veel mogelijkheden zijn en er continu ontwikkelingen plaatsvinden. Ze denkt daarom dat het belangrijk is dat Dumaco blijft innoveren en investeren. En dat is de afgelopen tijd ook gebeurd, bijvoorbeeld door de komst van nieuwe productielocaties en machines. Ook is er veel aandacht voor innovaties en mogelijkheden op gebied van veiligheid en gezondheid van medewerkers.
De markt: Vrouwen in techniek
In de technische wereld en zeker in de metaal werken relatief weinig vrouwen. Volgens Mariëlle omdat er ten onrechte het beeld is dat het werk te zwaar zou zijn voor vrouwen. Het is lichter werk dan iedereen denkt; door moderne ontwikkelingen en machines heb je al tijden niet meer te maken met het zware werk van vroeger. Het zou mooi zijn als er meer promotieactiviteiten zijn om het werk in de techniek aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Het is leuk om echt iets te maken!
Mariëlle is zeer benieuwd naar de nieuwe Dumaco locaties en hoopt de komende tijd meer over ze te leren. Dumaco heeft ze al bezocht in Varsseveld en de ESEF beurs in maart 2020, waaraan Dumaco meedoet, is een mooie gelegenheid om nog meer collega’s van de overige productielocaties te leren kennen.