Kwaliteit Dumaco doorslaggevend voor rollentestbanken van Dynostar

Dynostar en Dumaco werken samen aan de nieuwe rollentestbanken van de Nederlandse politie. De testbanken meten de snelheid van brom- en snorfietsen, maar ook van elektrische fietsen en speed-pedelecs. Dumaco leverde onderdelen voor de eerste prototypes en mocht ook voor de daadwerkelijke productie het plaatwerk aan Dynostar leveren. Ontdek in dit artikel meer over de succesvolle samenwerking tussen Dumaco en Dynostar.

Wie is Dynostar?

Dynostar is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van een reeks innovatieve krachtdynamometers. Het bedrijf is ooit begonnen als producent van trainingsmaterialen voor de auto-industrie en evolueerde uiteindelijk naar de productie van testbanken. Sinds de jaren 90 ontwikkelt en produceert Dynostar in eigen huis een uitgebreid assortiment rollentestbanken voor verschillende voertuigen, waaronder auto’s, motoren en ATV’s. 

Langdurige samenwerking

Dumaco en Dynostar zijn geen vreemden van elkaar. Ze werken al langer samen waarbij Dumaco plaatwerk levert voor diverse projecten rondom rollenbanken, van scooters tot tractoren. Hans van Oosterbos, calculator verkoper bij Dumaco ‘s Gravenpolder vertelt: “Op een gegeven moment kwamen we in gesprek met elkaar over een paar projecten die eraan kwamen. Dit project voor nieuwe rollentestbanken voor de Nederlandse politie was daar een van. We hebben contact gehouden tot de definitieve aanvraag kwam en we mochten meedoen in het aanbiedingsproces.”

Kwaliteit boven alles

Het project voor de nieuwe rollentestbanken werd gestart in 2018, waarvoor Dumaco verschillende onderdelen uit plaatwerk leverde. Deze rollentestbank is echt specifiek volgens de wensen en eisen van de politie ontworpen en geproduceerd. Zo moest het onder meer voldoen aan een laag eigen gewicht, mobiel zijn, makkelijk te bedienen en een nauwkeurig en betrouwbaar meetsysteem hebben. Bovendien moet de testbank goedgekeurd worden door de onafhankelijke keuringsinstantie NMi.

Doordat deze rollentestbank moet voldoen aan bepaalde wetgeving en wettelijke eisen van immuniteit is goede kwaliteit van groot belang. Tijdens het traject zijn er prototypes ontwikkeld, waarvoor Dumaco onderdelen heeft geleverd. Martijn Vos, Managing Director van Dynostar verklaart: “De kwaliteit van Dumaco was van dusdanig hoog niveau dat we besloten hebben om met hen verder te gaan. Van een andere partij vertoonden de onderdelen te veel fouten en pasten ze slecht. Dat is onhoudbaar bij de productie van grote series. Vandaar dat we bewust voor de kwaliteit van Dumaco gekozen hebben.”

Hans voegt toe: “Bij het maken van de prototypes hebben we gekeken naar knelpunten waar we tegenaan liepen en samen gezocht naar de best mogelijke productiemethoden, door bijvoorbeeld gaten van positie te veranderen, zonder dat dit invloed had op het eindproduct.”

Zo goed als kant-en-klaar product

Dumaco produceert alle plaatdelen, de body bestaat daarbij vooral uit snij- en zetwerk. Bijna alles is van aluminium gemaakt met daarnaast nog wat kleine onderdelen in staal en RVS. “Wij assembleren de onderdelen tot het eindproduct. Het grootste gedeelte van het machinaal bewerken wordt daarbij al door Dumaco gedaan, zoals het intappen van schroefdraad. Wij ontvangen een zo goed als kant-en-klaar product dat soms alleen nog geanodiseerd, verzinkt en gelast hoeft te worden. Dat scheelt enorm qua handelingen en tijd,” stelt Martijn.

Andere bewerkingen die Dumaco uitvoert voor de rollentestbank zijn onder andere lasersnijden, boor- en tapwerk, soevereinen, afbramen en plooi- en zetwerk.

Martijn is vol lof over de samenwerking met Dumaco. Naast het leveren van hoge kwaliteit producten verloopt ook de communicatie soepel. “We hebben eigenlijk twee vaste aanspreekpunten bij Dumaco, die van begin tot eind weten hoe het project in elkaar steekt. Dat communiceert heel makkelijk en open. En als er iets niet goed is, wordt het ook gelijk opgepakt.” 

Martijn vindt ook de nauwkeurigheid van leveringen een sterk punt van Dumaco. “We hebben een vrij strak leveringsschema. Niet alle leveranciers kunnen daaraan voldoen, maar Dumaco loopt proactief voorop en zorgt ervoor dat ze de benodigde materialen hebben wanneer wij dat willen.”