Dumaco: partner van DAC Technologies B.V.

Dumaco als leverancier is gespecialiseerd in het produceren van RVS-producten, zoals RVS constructies, kasten, vaten, tanks etc. Vaak voor de gas en olie-industrie, maar ook voor vele andere industrieën.

Wat maakt DAC Technologies?

DAC Technologies maakt hydraulische en pneumatische besturingssystemen veelal voor de gas & olie industrie wereldwijd. Beide typen systemen worden toegepast om afsluiters te kunnen bedienen. Het gebruik van dit soort systemen wordt toepast op land locaties (Onshore), maar ook op locaties op zee (Offshore), op vaste productieplatformen of FPSO typen locaties.

Naast de besturing panelen levert DAC Technologies ook afsluiter bedieningen, de zgn. actuatoren, het werkelijke apparaat dat de afsluiter bedient. DAC Technologies is opgericht in 2005 en inmiddels uitgegroeid tot een speler van formaat voor het leveren van dit type besturing systemen.

Het eerste contact met Dumaco 

De samenwerking tussen DAC Technologies en Dumaco startte meer dan 10 jaar geleden en kwam tot stand via Dhr. Rob Rewijk, sinds 2011 werkzaam bij DAC Technologies. Het ging hier om de fabricage van een hydraulisch besturing systeem gefabriceerd in volledig RVS316 waarbij Dumaco de omkasting en sterkte berekeningen voor z’n rekening heeft genomen terwijl DAC Technologies het totaal ontwerp, 3D modelling en de fabricage en systeem test heeft verzorgd.

Veelzijdige ondersteuning

Dumaco ondersteunt DAC Technologies niet alleen op het gebied van engineering, maar verzorgt ook 316 L materiaal, voert load- en hydrostatische testen uit en verzorgt ook vaak de sterkte berekeningen. “Besturing systemen worden geleverd over de hele wereld, maar moeten per werelddeel wel voldoen aan verschillende lokale eisen en dit zijn vaak strenge eisen, in zo’n geval is Dumaco de beste partij om daarin te ondersteunen”, aldus Rob.

Richtlijnen en eisen

De besturingssystemen van DAC Technologies worden veelvuldig voor Offshore toepassingen gebruikt, hier kunnen temperaturen extreem laag of juist extreem hoog zijn, hierdoor worden systemen vaak voorzien van verwarming toestellen of bij hoge temperaturen voorzien van sun shades of soms zelf volledig air conditioned. Daarnaast moeten ze vaak ook voldoen aan bijvoorbeeld  NORSOK-normen, opgezet door de Noorse petroleumindustrie. Vanzelfsprekend moet er naast de verschillende eisen per land of werelddeel ook worden voldaan ATEX en PED of ASME richtlijnen.

Complex project

Het laatst uitgevoerde project was zeer complex met veel strenge eisen betreft Noorse wetgeving en richtlijnen. Het betrof hier een Hydraulisch power unit en besturingsysteem om 60 stuks afsluiters op een FPSO te besturen. De omkasting en binnenwerk is volledig uitgevoerd in RVS316. Met een gewicht van 10 ton, een constructie hangend aan het bestaande roterende deel van de FPSO.

De omkasting en constructie inclusief sterkte berekeningen werd door DAC volledig uitbesteed aan Dumaco. Deze door Dumaco geleverde ondersteuning op engineering en calculatie vlak, maken het mogelijk voor DAC Technologies om dit soort grote projecten te kunnen aannemen.

 

Het zal daarom zeer zeker niet het laatste project zijn wat door DAC Technologies en Dumaco succesvol zal worden opgeleverd.