Dumaco

Buislasersnijden: welke snijmethodieken zijn er?

Buislasersnijden: welke snijmethodieken zijn er?

Het buislasersnijden is volop in beweging. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op waardoor complexe vormen steeds sneller en effectiever in buizen of kokers worden gesneden. Deze complexe vormen worden gerealiseerd aan de hand van diverse snijmethodieken. Welke snijmethodieken zijn er? In dit artikel zetten we vier methoden uiteen.

90°-buislasersnijden

Bij 90°-snijden worden contouren haaks (90°) op het buisoppervlak gesneden. Hierbij roteert de buis of koker onder de lasersnijkop door en ontstaat er loodrecht op de wanddikte een snede. Het effect hiervan is het meest zichtbaar op contouren in ronde buizen, contouren in de hoek (radius) van kokers, en bij verstek-sneden. Dit is de meest eenvoudige en snelste manier van snijden en daarom zeer kostenefficiënt.

Gat haaks op buisoppervlak gesneden
verstek-buislasersnijden
Verstek snede

XY-Snijden

Bij het snijden met de XY methode roteert de koker niet onder de lasersnijkop, maar beweegt de lasersnijkop langs de X en de Y as over de koker. Hierdoor ontstaat een loodrechte snede op het horizontale vlak. Het ontstane gat of sparing lijkt dan geboord of gefreesd. Het maximaal te snijden XY contour bedraagt voor ronde buis ± 0.7 maal de buisdiameter. (45° aan weerszijde van de hartlijn). Deze snijmethode is zeer nauwkeurig. De kosten van deze methode zijn daardoor hoger dan 90°-snijden.

2.5D buislasersnijden

Bij het 2.5D lasersnijden wordt gebruik gemaakt van alle mogelijke assen van de machine inclusief het kantelen van de lasersnijkop. Hierdoor is het mogelijk om contouren onder een hoek van maximaal 45° te snijden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: laskanten, gesoevereinde gaten of afschuiningen. Om deze bewerking goed tot zijn recht te laten komen is een wanddikte van 4mm of meer gewenst. Het grote voordeel van 2.5D snijden is de mogelijkheid meer complexe contouren in het materialen te snijden. Deze snijmethode heeft invloed op de snijsnelheid waardoor de kosten relatief hoger uitvallen.

2,5d-buislasersnijden
2,5D snijden

Metaal graveren

Om artikelnummers, positiemarkeringen, logo’s of andere zaken aan te brengen op het oppervlak, maken we gebruik van graveringen. Houd er rekening mee dat deze na het behandelen van het oppervlak – door bijvoorbeeld schuren, stralen of coaten – niet meer zichtbaar zijn. Graveringen worden bij voorkeur als “verdiept vlak” getekend en/of aangegeven in een bijgeleverde werktekening.

Heeft u een ontwerp en wilt u dit laten buislasersnijden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze betrokken specialisten en ontwerpers hebben kennis van zaken en geven u graag meer informatie over de mogelijkheden.