Dumaco

Welke factoren bepalen de kosten van het buislasersnijden?

Welke factoren bepalen de kosten van het buislasersnijden?

De kosten van het buislasersnijden worden bepaald door een aantal factoren. Deze factoren bepalen veelal de complexiteit van de bewerking. In dit artikel beschrijven we kort de drie factoren die de kosten beïnvloeden.

Kostenbepalende factoren buislasersnijden

1. Startpunt (insteken)

Het insteken van een te snijden contour kost ten opzichte van het snijden relatief veel tijd. Het lasersnijden van een product met veel kleine contouren duurt daarom langer dan het snijden van een product met weinig grote contouren, al is het totaal te snijden aantal millimeters misschien gelijk aan elkaar.

2. Snijsnelheid

De snijsnelheid is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De wanddikte van het te snijden product.

Het snijden door grotere wanddikte heeft een lagere snijsnelheid tot gevolg.

  • De grootte van het te snijden contour.

Vooral bij kleinere contouren is dit het geval. Als de afmetingen van een contour de wanddikte benaderen zal de snijsnelheid sterk verminderen om de snijkwaliteit te waarborgen. Wij adviseren dan ook om contouren niet kleiner te tekenen dan de wandikte van het gekozen materiaal.

  • De materiaal keuze.

De snijsnelheid in staal is bijvoorbeeld hoger dan die van aluminium.

  • Locatie van het te snijden contour.

Het snijden in de hoek (radius) van een koker of profiel gebeurd met een relatief lagere snijsnelheid dan op het platte vlak.

  • De gebruikte snijmethode.

Het snijden van contouren anders dan haaks op het buisoppervlak (XY of 2.5D) zal een grote invloed hebben op de snijsnelheid.

3. Materiaalkeuze

Buiten het feit dat verschillende materialen een andere meter/kiloprijs kennen, is het raadzaam om hier kritisch naar te kijken. Voor het lasersnijden van verschillende materialen, vormen, maten en of wanddiktes is het noodzakelijk de machine om te stellen.

De kosten die hiermee gepaard gaan kunnen beperkt worden door zoveel mogelijk voor een zelfde type buis of koker te kiezen in uw ontwerp. Deze keuze kan van grote invloed zijn op de hoeveelheid restmateriaal. Hoe meer producten er uit het zelfde materiaal gesneden kunnen worden hoe minder restmateriaal er overblijft. De meeste materialen worden standaard geleverd in handelslengtes van 6000 of 12000 mm.

Onze werkwijze

Wil je iets laten buislasersnijden? Of heeft u advies en ondersteuning nodig bij een ontwerp? Onze betrokken specialisten hebben kennis van zaken en adviseren en helpen je graag verder. Wij leveren altijd de juiste kwaliteit tegen de meest gunstige kosten. Wij hebben grote partijen staal, RVS en aluminium op voorraad waardoor we snelle levertijden garanderen. Onze lasersnijmachines snijden 24 uur per dag, dat gebeurt in twee ploegendiensten, en worden voortdurend gecontroleerd en doorontwikkeld ter verbetering van de nauwkeurigheid en productiesnelheid.

Buislasersnijmachine