Dumaco

Hoe bepalen we de juiste kwaliteit bij het buislasersnijden?

Hoe bepalen we de juiste kwaliteit bij het buislasersnijden?

Kwaliteitscontrole en -waarborging is één van de belangrijkste prioriteiten binnen Dumaco. Het werken met machines betekent echter niet dat onnauwkeurigheden volledig uitgesloten zijn. Onze buislasersnijmachines van Adige beschikken over de nieuwste technologieën op het gebied van buislasersnijden. In combinatie met onze jarenlange ervaring garanderen wij altijd de hoogste kwaliteit. Om de kwaliteit te waarborgen moeten onze specialisten rekening houden met een aantal factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het product. 

Factoren die snijkwaliteit van het buislasersnijden beïnvloeden

1. Snijkwaliteit algemeen

De gesneden contouren zijn in de regel goed te noemen. Wel dient men rekening te houden met enige verharding van de snijrand door thermische invloeden. Tevens kan er enige braamvorming ontstaan aan de binnenzijde van de snede, met name daar waar in de hoek (radius) van de koker wordt gesneden, of daar waar de lasnaad van de koker zich bevindt. De ruwheid van de snijrand wordt mede beïnvloed door het materiaal en de dikte hiervan.

buislasersnijden met de LT8.10

2. Wanddiktevariatie door snijmethode

Wanneer er niet haaks (90°) op de wanddikte wordt gesneden zorgt dit voor een diktevariatie in het metaal. Dit kan van grote invloed zijn op de snijkwaliteit. Dit komt vooral voor tijdens het snijden in de radius van een koker volgens de XY-methode of in 2,5D.

3. Oxidatie vorming

Om de eerder genoemde oxidehuid op de snijrand te voorkomen wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van stikstof i.p.v. zuurstof. Wanneer dit niet gebeurd ontstaat er een oxidehuid op de snijrand. Deze is echter eenvoudig te verwijderen door middel van een staalborstel of via een chemisch proces.

4. Oppervlakte conditie

De conditie van het oppervlak van het materiaal kan van grote invloed zijn op de snijkwaliteit, denk hierbij aan (bescherm)folie, coatings, verf en corrosie (roest). Hoe schoner het materiaal, hoe beter de snijkwaliteit. Wij verzoeken u dan ook om de te snijden materialen vrij van (bescherm)folie, coatings, verf en corrosie (roest) aan te leveren. Heeft u toch behoefte aan een beschermende folie om eventuele bewerking / machine sporen te voorkomen? Informeer dan naar de speciaal hiervoor ontwikkelde laser-folie bij een van onze medewerkers.

buislasersnijden binnenkant buislasersnijmachine

5. Snijspetters

Tijdens het lasersnijden ontstaan hete spetters van gesmolten metaal. Deze worden door de buis of koker heen afgezogen en kunnen zich aan de binnenzijde van de buis of koker aan het oppervlak hechten. Dit is met name het geval bij RVS. Om dit tot een minimum te beperken kan, indien gewenst, de binnenzijde van de buis of koker voor het snijden behandeld worden met een anti-hechtmiddel.

Kwaliteitseisen binnen Dumaco

De toewijding van ons team aan de kwaliteit van het eindproduct kent geen grenzen. Onze buislasersnijmachines voldoen aan de hoogste standaard. We hanteren strikte kwaliteitsbeheerprotocollen en maken hierbij geen onderscheid bij de verschillende soorten opdrachten. Van de meeste eenvoudige buislaserprojecten in grote series tot op maat gemaakte complexe ontwerpen per stuk, alle projecten volgen dezelfde kwaliteitseisen.

Heeft u een ontwerp en wilt u dit laten buislasersnijden? Onze betrokken specialisten en ontwerpers hebben kennis van zaken en geven u graag meer informatie over de mogelijkheden. Bezoek onze pagina ‘Buislasersnijden’ voor onze complete whitepaper over deze bewerking.