Dumaco

Lasersnijden bij Dumaco: dun en delicaat plaatwerk

Lasersnijden bij Dumaco: dun en delicaat plaatwerk

Lasersnijden is één van de core-competenties binnen Dumaco. Dumaco bestaat inmiddels uit 8 vestigingen verspreid over Nederland. Er is dus altijd een vestiging in de buurt voor de meer lokale afnemers en als groep bedient Dumaco ook internationale Keyaccounts. Maar niet alleen de nabijheid door meerdere locaties is gewaarborgd, ook continuïteit is verzekerd. Mocht er sprake zijn van (tijdelijke) orders van grote omvang dan is uw lokale vestiging in staat deze samen met andere locaties op te pakken zodat leveringsbetrouwbaarheid gewaarborgd is. Ook de lokale productiefaciliteiten dragen op die manier bij aan de winstgevendheid van hun opdrachtgevers.

Ondanks dat lasersnijden een van de core-competenties is heeft elke locatie natuurlijk een bepaalde configuratie op het gebied van lasersnijden. Inmiddels beschikt Dumaco als groep over meer dan 30 lasersnijmachines, in dit artikel gaan we in op de configuratie van Dumaco vestiging Kampen. Op welk vlak van lasersnijden blinken zij uit en met welke machines?

Specialisatie lasersnijden Dumaco: dun en delicaat plaatwerk

Lasersnijden bij Dumaco kenmerkt zich door een specifieke aanpak rondom het lasersnijden. De focus ligt namelijk op het lasersnijden van dun plaatwerk van gemiddeld 1-2 mm en maximaal 4 mm dik. Die specialisatie in dunner plaatwerk heeft gevolgen voor onder andere de keuze voor bepaalde lasersnijmachines en de inrichting van de productielocatie. Daar zul je bijvoorbeeld geen bovenloopkraan aantreffen en hebben we dientengevolge te maken met een maximale tilcapaciteit. In hoe wij met onze beschikbare ruimte, opslag en apparatuur omgaan hebben wij bewust gekozen voor licht plaatwerk.

Het lasersnijwerk dat we binnen Dumaco uitvoeren kenmerkt zich niet persé vanwege een complex karakter maar juist het delicate aspect van de materialen die wij bewerken. We hebben bijvoorbeeld te maken met onderdelen en producten die absoluut krasvrij geleverd moeten worden. Dat is bij ons door het type machines en het specialisme van onze vakmensen gewaarborgd.

Vanuit Dumaco Kampen bedienen we een aantal grotere klanten, waarbij sprake is van verregaande klant specifieke productieprocessen. Dat wil zeggen dat wij afhankelijk van de klantvraag en de uitdaging hebben geïnvesteerd in unieke oplossingen die specifiek voor een klant ontwikkeld zijn. Op die manier zijn we in staat vergaand in de klantketen te integreren en daarmee bij te dragen aan het succes van deze klanten. Daarnaast bedienen we uiteraard een groep kleinere afnemers waar er deels sprake is van meer seriematige productie en soms meer enkelvoudige opdrachten. De markten waarvoor wij met name onderdelen, samengestelde onderdelen of complete producten produceren zijn energie, bouw, interieurbouw, sanitair en luchtbehandeling.

lasersnijden dumaco

Productieketen: nabewerkingen lasersnijden

Behalve het lasersnijden van dunner plaatwerk en de mogelijkheid om materialen als messing, aluminium en koper te snijden kenmerkt Dumaco zich door een uitgebreide productieketen. Behalve het snijden van metaal door middel van lasersnijden is het ook mogelijk om te ponsen en te knippen. Wij leveren bijna nooit producten of onderdelen af die enkel door een laser zijn gesneden. De onderdelen worden meestal verder behandeld. Nabewerkingen als vouwen, zetten en assemblage worden vaak aan lasersnijwerk gekoppeld. Voor het dunnere plaatwerk, waarin Dumaco uitblinkt, is lassen mogelijk als hechting. Dat gebeurt zowel met de robot als manueel.

De vervolgbewerkingen ná het lasersnijden zijn van essentieel belang voor de eerste stap in het productieproces. De klant levert een tekening van het eindproduct aan en wij vouwen dat als het ware uit elkaar in een technische tekening. Wat de klant vraagt blijkt niet altijd de beste oplossing. Daarom rekenen wij altijd alles na, sorteren voor op eventuele onvoorziene aspecten en adviseren in de beste aanpak en mogelijkheden. In samenspraak met de klant komen we dan tot een prachtig product.

lasersnijden dumaco detail

De lasersnijmachines van Dumaco Kampen

Hieronder behandelen we kort de lasersnijmachines die bij Dumaco Kampen staan. Dat zijn er in totaal twee. We hebben één fiberlaser en een CO2laser.

Bystronic Fiberlaser 3KW

De Bystronic Fiberlaser is uitermate geschikt voor het dunnere plaatwerk. Door de nieuwe technologie is de machine makkelijker in te stellen en snijdt hij sneller. Een laserbron van 3 KW is minder sterk en kan dus ook nauwkeuriger snijden. Waar andere vestigingen veel lasersnijmachines hebben van 5-8 KW is er binnen Dumaco Kampen gekozen voor deze machine waar vaak plaatwerk van 1-2 mm mee wordt gesneden. Door de beperkte warmte inbreng is het ook mogelijk om aluminium, messing en koper te snijden met deze laser. Laat koper nou net een van de specialiteiten van Dumaco Kampen zijn. Aan deze machine zit een toren bevestigd met 13 vakken waar je de plaatvoorraad in kunt laden. Zo is er sprake van een geautomatiseerd proces en kunnen we 24/7 draaien. De kleinere producties (high-mix, low-volume) voeren we meestal overdag uit. De grotere aantallen kunnen we programmeren we voor de verwerking in de nachtelijke uren.

Mazak CO2 laser 4 KW

Deze machine is in staat efficiënt dikker plaatwerk te snijden. In de praktijk, vooral bij samengestelde producten waarbij ook dikker plaatwerk onderdeel uitmaakt van het de totale productconfiguratie, is deze machine dus onmisbaar. De combinatie met de Bystronic Fiberlaser is dus de ideale configuratie voor de meest uiteenlopende klantvragen.

Dumaco

Op zoek naar een door vakmensen op maat gemaakt onderdeel of product, behoefte aan professioneel advies, gebaat bij een hoge leveringsbetrouwbaarheid of geïnteresseerd in vergaande klantspecifieke oplossingen? Wij gaan graag met u in gesprek!

Meer weten over lasersnijden bij Dumaco? Neem contact op met een van onze specialisten of download de whitepaper op de bewerkingspagina over lasersnijden.