InterDam en Dumaco bouwen samen aan een duurzaam offshore windmolenpark
InterDam en Dumaco bundelen hun krachten voor de bouw van een Amerikaans offshore windmolenpark. Gezamenlijk werken ze aan twee offshore transformatorplatforms. Hiervoor produceert Dumaco de verschillende onderdelen van de offshore substation (OSS) louvres en assembleert deze tot een geheel. In dit artikel leest u meer over de samenwerking en hoe Dumaco InterDam ondersteunt.
Wat doet InterDam?
InterDam is een projectbedrijf met een eigen fabriek en eigen montage. De kernactiviteit van het bedrijf omvat de levering van explosie- en brandwerende wanden, deuren en ramen voor de offshore-industrie. Jarenlang was InterDam gefocust op de olie- en gasindustrie, maar het bedrijf heeft zich de afgelopen tien jaar ook op de opkomende windenergiesector gericht. Als toeleverancier produceren ze voor dit project onderdelen voor de transformatorplatforms, die bij de offshore windmolens horen.
Natuurlijke ventilatie met louvres
Voor de twee offshore transformatorplatformen is InterDam verantwoordelijk voor de productie van de deuren en ramen. De panelen zijn ook zelf ontworpen, maar worden wel extern gemaakt. Voor de natuurlijke ventilatie van de apparatuur op het platform, zoals transformatoren en schakelkasten, worden roosters, ofwel louvres, gebruikt. Begin dit jaar heeft InterDam hiervoor een ontwerp gemaakt. Dit nieuwe systeem is getest en door het maken van proefstukken is uiteindelijk de juiste methode gekozen om de louvres te maken.
Slimme oplossingen in het design
Dumaco heeft InterDam al in het voortraject geholpen met het zoeken naar maakbare oplossingen. De bedrijven hebben samen gekeken welke eigenschappen de louvres moesten hebben. “Bij Dumaco zijn er bepaalde machine instellingen die verwerkt moeten worden in het model. Dat hebben we samen al heel vroeg in het traject opgepakt,” aldus Koos Huijzer, project manager bij InterDam.
Voor de offshore gelden bepaalde regels, maar dit was van tevoren allemaal door InterDam afgekaderd. Voor het lassen moest Dumaco bijvoorbeeld van tevoren lasdocumentatie aanleveren. “Dat is allemaal direct serieus opgepakt”, aldus Koos.
Daarnaast heeft Dumaco ook gekeken naar slimme oplossingen om tijdens het maken niet heel erg op de maatvoering te moeten letten. Dumaco suggereerde om aan één zijde van de lamel een soort trappetje te maken. Hierdoor kunnen de lassers de lamel tegen de wand aanleggen en hoeven ze niet bij elke lamel opnieuw te meten voordat ze deze vastlassen. “Met zo’n simpel sprongetje wordt veel tijd bespaard, en zit elke lamel ook altijd op dezelfde plek,” legt Koos uit.
Strakke planning, slimme oplossingen
De offshore substation (OSS) louvres bestaan uit verschillende onderdelen en zijn er in diverse typen en maten. Een louvre kan wel uit 39 lamellen bestaan. “Een uitdaging zat hem in de schuine louvres. Daar heeft elke lamel een andere afmeting, maar ook dat is allemaal vlekkeloos gegaan,” vertelt Koos.
Er was een strakke planning voor het opleveren van de louvres. Dankzij de verschillende vestigingen heeft Dumaco de unieke mogelijkheid om in capaciteit op te schalen. Met value engineering werd al een hoop tijd bespaard, maar uiteindelijk is het offshore project ook verdeeld over drie vestigingen (Oss, Woerden en Varsseveld) om de planning te kunnen halen.
“Vaak zijn bedrijven goed in lijnproductie, maar niet goed in projecten en andersom,
Dumaco heeft dit wel allebei.”
Voorbij standaardconcepten
InterDam waardeert de communicatie met Dumaco, zowel met de projectleiding als de engineers. Koos legt uit: “Er is een heel projectteam opgezet. De engineer waar we mee te maken hebben gehad, wist duidelijk waar hij het over had. De mate van meedenken is echt van een heel hoog niveau. De medewerkers van Dumaco zijn echt onderdeel van het project en dat zie je niet overal.”
De bereidheid van Dumaco om buiten de standaardconcepten te denken en oplossingen te bieden, voor zowel productie als logistiek, wordt sterk gewaardeerd door InterDam. Koos licht toe: “Ze denken niet alleen mee met hoe zo’n louvre gemaakt moet worden, maar ook daar voorbij. We zaten wat omhoog met hoe we de louvres goed konden vervoeren. Een aantal mensen bij Dumaco Oss had een idee over hoe we ze konden verpakken. Uiteindelijk is het voorstel van Dumaco ook doorgevoerd, waardoor de lamellen nu veilig en eenvoudig vervoerd worden in kratten.”
Samenwerking in de toekomst
Dit offshore project is niet de eerste succesvolle samenwerking tussen InterDam en Dumaco. “We hebben al eerder grote projecten samen gedaan met een ander product, dus hierdoor kenden we natuurlijk al wel de pluspunten van het werken met Dumaco. Het meedenken en maakbare oplossingen zoeken, dat kwam ook bij dit project weer naar voren. Ik ben echt hartstikke tevreden over hoe dit project is verlopen,” sluit Koos af.
Nieuwsgierig naar hoe u uw ketenintegratie-inspanningen kunt optimaliseren? Ontdek de vier cruciale valkuilen die u moet vermijden voor een succesvolle partnerschap in onze exclusieve whitepaper.