Succesvol robotlassen: 5 voordelen en voorwaarden

Lassen is een populaire taak voor robots sinds de allereerste industriële robot, de Unimate, auto’s laste in 1961. Inmiddels is robotlassen een aantrekkelijke manier geworden voor bedrijven om het gebrek aan bekwame lassers op de arbeidsmarkt aan te pakken. Robots zijn een geweldige manier om sommige lastaken uit te voeren. Ze kunnen u helpen het tekort aan personeel op te vangen alsook productiviteit, kwaliteit, efficiëntie te verbeteren.

Een grote beperking voor veel bedrijven is echter dat robots moeilijk te programmeren zijn. Voor kleine bewerkingen kost het meer tijd om de robot te programmeren dan de bewerking zelf, waardoor het moeilijk is om de tijdsinvestering te rechtvaardigen. Tegenwoordig gaat het programmeren van robots wel steeds makkelijker en sneller. Zo worden ze in tegenstelling tot vroeger offline geprogrammeerd waardoor je amper productieverlies hebt. Een van de nieuwste ontwikkelingen zijn cobots. Dat zijn hulprobots die je kunt vastpakken en handmatig een beweging kunt laten maken die de robot dan vervolgens kan herhalen. Het geïntegreerde vision systeem van de cobot helpt de robot patronen te herkennen, objecten te localiseren, kleur te detecteren enz.

Er is een simpele manier om succesvol robot te lassen met minimale tijdsinvestering. In dit artikel geven we je 5 voordelen van robotlassen en 5 manieren waarop je foutloos kunt robotlassen.

5 voordelen van robotlassen

Ervaren lassers hebben de mogelijkheid om zeer nauwkeurig te lassen. Lassen is echter een van die taken waarbij een robot bijna altijd beter kan presteren dan een mens. Zelfs de beste lassers kunnen het niveau van de robots op het gebied van consistentie, snelheid en efficiëntie niet evenaren.

Hier zijn vijf van de grootste voordelen van robotlassen:

Hogere productiviteit

  • Robots kunnen sneller bewegen dan menselijke werknemers, dit resulteert in een kortere cyclustijd per onderdeel.
  • Robots kunnen non-stop werken, dit resulteert in een hogere productie per dag.

In de loop van de tijd kunnen deze kleine stijgingen bijdragen aan een enorme toename van de algehele productiviteit.

robotlassen werknemer programmeur operator

Beter gebruik van geschoolde werknemers

Het tekort aan geschoolde lassers lijkt niet snel te verdwijnen. De plaatwerkindustrie heeft al jaren een lasserstekort. Het gebruik van robots voor meer routine klussen zorgt ervoor dat bekwame lassers kunnen worden ingezet voor het complexere werk.

Consequent hoge kwaliteit

Zelfs de meest ervaren en beste lasser kan de consistentie en kwaliteit van een robot niet evenaren. De robot maakt elke keer exact dezelfde bewegingen met de hoogste mate van nauwkeurigheid.

Betere veiligheid

Bij manueel lassen komt werken volgens veiligheidsvoorschriften zéér nauwkeurig. Een speciale lasuitrusting, masker met verse luchttoevoer, fabriekshal met luchtbehandelingsinstallatie en PBM’s beschermen de lassers tegen hitte, felle vonken, hoge voltages en de harde geluiden die onlosmakelijk verbonden zijn met lassen. Als een robot de las uitvoert, betekent dit uiteraard dat het ook volgens veiligheidsvoorschriften gebeurt maar het betekent daarnaast dat ons personeel op dat moment niet dicht bij bovengenoemde factoren in de buurt is en wordt blootgesteld.

Efficiëntie

Het lastempo van een machine is constant en werkt repeteerbaar door, dat is een voordeel. Je last altijd met dezelfde parameters en voorloopsnelheden en het tempo wordt bepaald door de machine en niet door de mens. Manuele lassen vallen wel eens groter uit dan gepland, dat komt door menselijke inconsistenties. Dergelijke inconsistenties kunnen op lange termijn tot enorme kosten leiden voor een bedrijf.

De 5 stappen voor succesvol robotlassen

Ondanks de misvattingen van sommige mensen over robotlassen, hoeft het proces niet moeilijk te zijn of lang te duren. Als u de juiste hardware en programmeerinterface kiest, kan het werk snel en betrouwbaar worden uitgevoerd.

Hier zijn de 5 stappen voor foutloos robotlassen:

robotlassen machine

Verduidelijk uw taak- en lastype

Wees duidelijk over de stappen die u de robot wilt laten uitvoeren. Schrijf ze op en bespreek uw plan met uw team.

Je zult ook moeten verduidelijken welke lasmethode de robot gaat doen. Er zijn verschillende lasmethodes, maar de twee meest voorkomende typen zijn:

Puntlassen – De robot verbindt twee stukken metaal aan elkaar door op verschillende punten te lassen. Puntlassen houdt in dat er twee elektroden aan beide zijden van de twee stukken metaal worden gehouden en dat er een elektrische stroom tussen staat. Dit verwarmt de metalen, smelt ze en voegt ze samen.

Booglassen – De robot verbindt twee stukken metaal aan elkaar door een lijn te volgen. Booglassen omvat een enkele elektrode, die elektrische stroom doorgeeft aan de basismetalen. Dit smelt de metalen samen tot één geheel.

Puntlassen is de meest populaire vorm van robotlassen, maar ook booglassen zetten wij regelmatig in.

Verkrijg de juiste hardware voor de taak

Wanneer uw taak voor u duidelijk is, is de volgende stap het kiezen van de juiste robothardware. We benoemen vier componenten hiervan:

De robot
De robot moet de juiste specificaties voor uw lastaak hebben. Het moet bijvoorbeeld voldoende laadvermogen hebben, voldoende werkruimte om de taak te volbrengen en geschikt zijn voor het milieu.

Veiligheid
Zorg voor de veiligheid rondom de robot door hekken, veiligheidssensoren of andere veiligheidsvoorzieningen toe te voegen.

Kies de juiste programmeerinterface

Sommige mensen denken dat het programmeren van een lasrobot een moeilijke klus is. Dit kan soms het geval zijn wanneer u elk punt afzonderlijk moet invoeren. Het hoeft echter niet zo te zijn. Met de juiste programmeerinterface kunt u de robot snel en eenvoudig programmeren.

Kalibratie

Een misverstand over offline programmeersoftware is dat het niet nauwkeurig genoeg is voor robotlassen. Niets is minder waar. Offline programmeren kan zeker voldoende nauwkeurig zijn om te lassen, zolang u het maar goed kalibreert.

Programmeer de robot

Wanneer u uw taak hebt verduidelijkt, de juiste robot- en programmeerinterface hebt gekozen en uw programmeerinterface hebt gekalibreerd, is het programmeren van de robot een eenvoudige taak.

Meer weten over (robot)lassen? Bekijk de bewerkingspagina over (robot)lassen op onze website!