Het Cycloon Battery-project

Voor Van Tongeren-Kennemer BV maakte Dumaco Oss een unieke machine die zetmeel afscheidt. De machine weegt maar liefst 28.000 kg en staat inmiddels in een fabriek in Oostenrijk. In dit nieuwsbericht lees je hoe we dit uitdagende project met zeer hoge eisen tot een succes hebben gemaakt.

Bouw van systeem met cyclonen

Een machine maken is altijd een uitdaging. Bij Dumaco bekijken we altijd goed wat de klant precies wil bereiken. In dit geval was het belangrijk dat zetmeel op een handige manier uit de lucht werd gehaald door de machine. We hebben hiervoor een systeem bedacht met verschillende cyclonen; trechtervormige buizen waarin een soort ronddraaiende ‘wervelwind’ wordt gecreëerd.

Hoe werkt de machine?

Zetmeel zit als stof in de lucht. Die lucht blazen we met hoge snelheid in de cyclonen, waardoor deze met een ronddraaiende beweging naar beneden gaat. Het zetmeel wordt zo naar buiten gedrukt en loopt via de wand naar beneden, waar het wordt opgevangen. De overige lucht wordt naar de volgende cyclonen geblazen. Hier gebeurt nog een keer hetzelfde, zodat alle zetmeel uit de lucht wordt gehaald. Het resultaat? Aan de ene kant stroomt schone lucht naar buiten en aan de andere zijde valt het zetmeel er onderuit.

Opgebouwd uit modules

Omdat het zetmeel met hoge snelheid door de cyclonen geblazen wordt, moesten we de cyclonen van binnen helemaal slijpen om ze perfect glad te krijgen. We hebben de machine als losse onderdelen geproduceerd en de losse modules daarna in elkaar gezet. Zo wisten we zeker dat alles perfect in elkaar past en kunnen we de kwaliteit garanderen. De machine is in losse modules vervoerd en in de fabriek in Oostenrijk opnieuw opgebouwd. De zware machine heeft de enorme afmeting van 15 x 6,5 x 11,5 meter.