De succesvolle samenwerking met ICS Spiral Freezers

Al sinds 2003 doet ICS Spiral Freezers zaken met vestigingen van Dumaco. We spraken over deze samenwerking met Isard, projectmanager bij ICS Spiral Freezers. In de loop van de jaren is de samenwerking steeds verder uitgebreid. Isard vindt Dumaco de ideale match voor de producten van ICS Spiral Freezers door kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit.

Wie is ICS Spiral Freezers?

ICS Spiral Freezers maakt al ruim 20 jaar spiraaltorens die voedingsmiddelen kunnen bevriezen, rijzen of afkoelen. De focus ligt daarbij op de Europese bakkerij-industrie. De spiraaltorens worden op maat gemaakt. Dit kan afhankelijk van de klant drie meter hoog zijn, maar ook huizenhoog. Door 7 engineers wordt er veel aandacht besteed aan het ontwerp, zodat daarna alles besteld en de machine uitgeleverd kan worden. Isard werkt al 15 jaar bij ICS Spiral Freezers en is als projectmanager verantwoordelijk voor een project en de afstemming met engineering. Maar ook een stukje inkoop en communicatie met de klant behoort tot zijn takenpakket.

Een betrouwbare en kwaliteitsgerichte partner

Zowel de Dumaco vestigingen Hardinxveld als Oss pakken een deel van de opdrachten van ICS Spiral Freezers op. Er wordt altijd gekeken in welke vestiging de productie het beste en meest efficiënt uitgevoerd kan worden. “Zo produceert Dumaco grote panelen met kunststof strippen, ook wel bekend als trommelschalen, voor ons. Die panelen maken ze al jaren en door die ervaring weten ze precies wat wij willen ontvangen”, aldus Isard. “Ook een voordeel van Dumaco is dat ze altijd kunnen opschalen binnen de Dumaco groep. Dit stelt hen in staat om zelfs bij grote bestellingen tijdige levering te garanderen. Onze scope is wel lang, wat bij Dumaco de ruimte geeft om tijdig voor ons op en af te schalen in capaciteit. Zo hebben we een betrouwbare leverancier.”

Flexibel in mogelijkheden

Een paar keer per jaar komen de bedrijven samen om te kijken naar de samenwerking, nieuwe mogelijkheden bij Dumaco en toekomstplannen. Zo blijven ook de engineers op de hoogte van nieuwe mogelijkheden die ze kunnen meenemen bij het ontwerpen. Hoewel ICS Spiral Freezers ook zakendoet met andere partijen, merken ze dat die vaak niet zo flexibel zijn als Dumaco. Ze ervaren daar vaak beperkingen in de mogelijkheden. “Dumaco zet voor ons dat extra stapje om het product wel zo te maken zoals wij het hebben ontworpen,” merkt Isard op. “Het opvallende is dat wij hier meestal niets over horen, omdat Dumaco het gewoon regelt.” Deze proactieve benadering van Dumaco stelt ICS Spiral Freezers in staat om het gewenste eindresultaat te behalen, zonder constant betrokken te hoeven zijn bij elk detail.

“Dumaco is een betrouwbare partner die kwalitatieve producten op tijd levert.”

Efficiëntie en ontzorgen

De afgelopen jaren zijn de bedrijven steeds vaker in gesprek gegaan om te onderzoeken welke onderdelen aan Dumaco kunnen worden uitbesteed. Isard legt uit: “Als organisatie zijn we gegroeid, maar onze productiefaciliteit niet. Daarom verwachten wij dat een toeleverancier ons steeds meer ontzorgt. Voorheen stelden we zelf de producten samen, inclusief lassen. Dit betekende dat we losse onderdelen moesten inkopen, transporteren en onderhandelen. Allemaal momenten waar dingen fout kunnen gaan. Gelukkig hoeven we ons daar nu geen zorgen meer over te maken.”

Van lasersnijden naar het complete proces

De samenwerking begon met het lasersnijden van onderdelen. Geleidelijk aan groeide de vraag vanuit ICS Spiral Freezers om ook de assemblage over te nemen. Dit resulteerde in het uitvoeren van steeds meer bewerkingen, tot op heden waar Dumaco het volledige proces verzorgt. Dit houdt in dat Dumaco verantwoordelijk is voor het snijden, lassen, assembleren, eventueel stralen en verpakken van de onderdelen en machines. “Veel onderdelen worden nu direct vanuit Dumaco naar de klant gestuurd. Wij moeten dus zeker zijn van de kwaliteit, omdat vaak de producten een week voor installatie binnenkomen. Als er dan iets niet goed is hebben we een groot probleem! Gelukkig is Dumaco betrouwbaar en levert met een constante kwaliteit.”

Dumaco is de ideale partner voor ICS Spiral Freezers

Isard benadrukt het belang van betrouwbaarheid bij een goede leverancier. Voor hem betekent dit dat afspraken worden nagekomen. Hij is tevreden over beide vestigingen van Dumaco, omdat zaken zelden misgaan. Incidenten worden doorgaans direct gemeld. Bovendien is Dumaco proactief in het uitvoeren van taken als ICS Spiral Freezers een keer wat vergeten is, omdat ze begrijpen wat er verwacht wordt. Daarnaast hecht Isard waarde aan kwaliteit, aangezien de producten direct naar klanten worden gestuurd. “En uiteraard een leverancier die ons snapt, zonder dat we voortdurend in gesprek moeten. Dat is het resultaat van onze langdurige samenwerking, wat een groot voordeel is.”

Op de vraag wat Isard zou zeggen als hij Dumaco zou aanbevelen aan iemand anders antwoordde hij: “Een betrouwbare partner die kwalitatieve producten op tijd levert.” Voor ICS Spiral Freezers vormen ze de ideale match.