Dumaco

David: lasser

David: lasser

David werkt inmiddels 8,5 jaar als lasser bij Dumaco in Montfoort. Hij startte zijn carrière  bij een klein metaalbedrijf, dat werd enige tijd geleden door Elmar Metaal overgenomen. Elmar Metaal werd later weer overgenomen door Dumaco. David heeft zich enorm ontwikkeld en is inmiddels een van de hoogst gecertificeerde lassers binnen Dumaco. We spreken hem over hoe hij in de metaal terecht kwam, over zijn opleiding en hoe hij zich verder wil ontwikkelen.

Werken in de metaal

“Ik stond voor een duidelijke keuze op school: houtbewerking, motorvoertuigen of metaal. Metaal sprak mij daarvan het meest aan, ook al is mijn vader automonteur. Ik werkte destijds als vakkenvuller maar nadat ik startte met mijn opleiding ben ik al snel in de metaal gaan werken.  Via een vriend kon ik hier toen aan de slag.”

David volgde, net als veel Dumaco-mensen, het werkend leren programma bij het ROC en haalde zijn Niveau 2 en 3 diploma’s met daarbij verschillende lasdiploma’s. Zijn eerste lasdiploma haalde hij zelfs al op de middelbare school!

“Drie dagen werken en twee dagen leren is de ideale verhouding en maakt dat je werk met stappen vooruit gaat.”

Lassen

“Na het afronden van mijn niveau 3 heb ik een tijd allerlei lascertificaten gehaald. Toen we steeds meer vraag kregen naar complexere lasconstructies en werk met bepaald materiaal ben ik weer een opleiding gaan doen. Met wat collega’s hebben we elk verschillende bedrijfsgebonden lascertificaten gehaald. Ik koos voor gevulde- en massieve draad Mag-lassen naast een Tig niveau 2 certificering. Daarbij zijn we nu allemaal niveau 3 keurmerk gecertificeerd.”

Zijn ambitie is om werk met nóg strengere kwaliteitseisen te gaan doen:

“Een wat moeilijkere lasnaad of positie, dat zijn de technieken die ik graag wil leren. Daar moet ik dan ook apart certificaten voor halen. Onze klanten stellen complexere vragen. Omdat zij steeds meer vragen is er ook ruimte om je telkens verder te ontwikkelen als lasser.”

“Ik heb het gelast, dat betekent dat mijn naam voor altijd erbij staat. Dat neem ik heel erg serieus.”

Werken bij Dumaco

Het bedrijf waar David werkt, heeft zich in al die jaren telkens met een sprong ontwikkeld. Van klein metaalbedrijf tot landelijke speler en nu als groep. Volgens hem telkens een goede stap:

“Van klein metaalbedrijf naar Elmar betekende dat we beter gereedschap en meer uitdagende klanten  kregen. Toen Elmar opging in Dumaco was het meer een stap qua werkprocessen: de fabriek is netter en we werken met meer structuur. Dat is goed als je zelf blijft groeien in je werk. Voor ons zeer positief.”

Dumaco lassen lasser David

Toekomst: leiding geven

Naast een zwaardere certificering kijkt David ernaar uit om meer leiding te gaan geven en anderen te laten profiteren van zijn inmiddels aanzienlijke ervaring:

“Andere jongens het vak leren en te laten groeien, ze zo omhoog te helpen. Dat vind ik heel erg leuk. Ik heb op dit moment ook iemand bij mij staan, we werken samen tot hij zelfstandig projecten aankan. Op een gegeven moment moet je zo iemand natuurlijk loslaten en kan hij zelf gaan bouwen. Dat is hoe het hier werkt, jongere jongens komen hier onervaren binnen en leren het vak van de oudere mensen. We zijn hier te groot om dat bij één iemand te laten, we doen allemaal ons deel.”

“Tegelijk lopen er hier nog altijd collega’s rond waarvan ik veel kan leren. Maar inmiddels kan ik hen ook wel wat laten zien als lasser. We hebben elk onze specialiteit en ervaring.”

Zou  jij willen weten hoe een baan bij Dumaco er voor jou uit zou zien? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie