Dumaco

Robby: programmeur Codatto vouwmachine

Robby: programmeur Codatto vouwmachine

Robby is 50 jaar, heeft drie dochters en woont in Hasselt. Zijn hele leven zit hij al in de metaal. De eerste 25 jaar als aluminiumlasser bij een ander bedrijf, waar hij ook doorgroeide tot voorman. Na 25 jaar daar te hebben gewerkt, begon hij 5 jaar geleden bij Dumaco Kampen. Robby werkt met de Codatto machine, waar er in Nederland slechts twee van zijn. In dit artikel vertellen we meer over zijn loopbaan, de arbeidsmarkt en zijn werkzaamheden binnen Dumaco.

Van sleutelen aan auto’s & motoren tot een baan bij Dumaco

Robby is inmiddels al weer even geleden begonnen op de MAVO. Dat paste niet echt bij hem, hij gooide er een beetje met de pet naar. Techniek en computers lagen hem veel beter. Hij was dan ook vooral bezig met het sleutelen aan auto’s en motoren.
Uiteindelijk is hij de LTS gaan doen. Zijn voorkeur ging uit naar autotechniek maar die opleiding zat al vol dus het werd uiteindelijk metaaltechniek, een van zijn andere passies.

De eerste 25 jaar was hij aluminiumlasser bij een ander bedrijf, daar groeide hij op een bepaald punt ook door tot voorman. Dat was vrij pittig want én hij stuurde 8 jongens aan in onder andere het walsen en zetten van producten én hij laste zelf ook nog steeds.
Toen de crisis uitbrak, ging het ook slecht in de metaalbranche met als gevolg dat alle kaderfuncties werden wegbezuinigd. Waaronder zijn functie. Hij heeft een half jaar op een scheepswerf gewerkt maar ging al snel daarna werken bij Dumaco Kampen. Hij was net twee weken op vakantie in Kroatië toen hij werd gebeld door een uitzendbureau of hij geïnteresseerd was in een baan bij Dumaco. De dag na terugkomst had hij gelijk een gesprek en de week erop kon hij beginnen. Inmiddels werkt Robby al 5 jaar met veel plezier bij Dumaco.

Codatto vouwmachine met programmeur Robby

De arbeidsmarkt in de metaalbranche

Toen hij vanwege de crisis ontslagen werd, was hij 45 jaar. Vanuit veel kanten kreeg hij de opmerking “hopelijk vind je nog wel een baan, dat is op die leeftijd toch best lastig”. Uiteindelijk ging het heel vlot en bleek dat dus totaal geen probleem. Robby is recent 50 geworden en zit helemaal op zijn plek bij Dumaco. Elke dag gaat hij met plezier naar zijn werk.

Het leukste aan werken met de Codatto-vouwmachine

Robby voelt zich bij de Codatto vouwmachine als een vis in het water. Hij heeft affiniteit met computers en het mooie aan de Codatto vouwmachine is dat deze in staat is eigen programma’s te draaien. Behalve verstand van productiewerk is het dus ook belangrijk dat je machines kan programmeren.

“Er komen veel verschillende producten voorbij. Hoe moeilijker het product te maken is, hoe leuker. Bij ingewikkelde producten duurt het soms wel 4 uur om een programma in elkaar te zetten. Je draait nooit hetzelfde programma. Je moet het telkens opnieuw uitvinden of programma’s aanpassen, afhankelijk van de maten, materiaal en andere eisen.”

Het allerbelangrijkste volgens Robby is dat je plezier in je werk hebt. Hij is het liefst zelf aan het werk zonder gestoord te worden. Wat dat betreft is de baanswitch van voorman naar de Codatto machine operator een goede keus gebleken.

Dumaco schept veel kansen en carrière mogelijkheden. Robby had bijvoorbeeld totaal geen ervaring met deze machine of met vouwen überhaupt. Naast het behalen van een heftruck-certificaat heeft hij een interne opleiding gehad om de Codatto machine te kunnen bedienen. Aangezien er maar twee van zijn in Nederland en je er de meest complexe producten mee kan realiseren, vergt het dan ook veel specifieke en specialistische kennis.

Wil jij weten hoe een baan bij Dumaco er voor jou uit zou zien? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie!

Codatto vouwmachine met programmeur Robby close up