Dumaco Oss werkt aan grote RVS lantaarns

Tweeëntwintig. Zoveel design lantaarns moeten er uiteindelijk staan aan de Coolsingel in Rotterdam. GKB Machines, het bedrijf dat zich bezighoudt met de herinrichting van de Coolsingel, vroeg Dumaco Oss alle RVS-onderdelen te produceren, te monteren en te spuiten. Een mooie, grote opdracht, want iedere lantaarn bestaat uit zo’n tweehonderd RVS-onderdelen. “Het is een uitdagend project. Mijn team gaat er vol enthousiasme tegenaan”, zegt René van de Akker, werkvoorbereider/projectbegeleider bij Dumaco Oss.

Drie typen lantaarns

De design lantaarns zijn 5,5 meter hoog en hebben een doorsnede van 1,5 meter op het breedste gedeelte. Ze staan op een RVS-voet bekleedt met natuursteen. Deze vervaardigt GKB Machines zelf. Team Projects van Dumaco Oss produceert de groengrijze stalen staanders en de lichtringen. Ook brengt het team de verlichting aan.

De design lantaarns zijn niet allemaal hetzelfde. In totaal zijn er drie typen: A, B en C. Bij ieder type maakt het team de ringen voor de verlichting op een andere plek. De ene lantaarn moet bijvoorbeeld het fietspad aan de linkerkant van de straat verlichten en de andere lantaarn de stoep aan de rechterkant. René: “We houden de onderdelen van de verschillende versies strikt gescheiden, zo behouden we het overzicht in de werkplaats.”

Een vloeiende productie

Voor de productie van de eerste design lantaarn was zo’n twee maanden voorwerk nodig, zodat deze volledig aan de tekeningen van de architect zou voldoen. Ook productietechnisch stond Dumaco Oss voor een interessante uitdaging. “Het was belangrijk dat we een vloeiende productie op zouden zetten. We produceren alle tweehonderd onderdelen apart en uiteindelijk moeten ze precies in elkaar passen”, vertelt René. ““Met name het maken van de ringen ten behoeve van de ledverlichting is een intensieve klus. De eerste stap is het lasersnijden van de strippen uit RVS-platen, vervolgens walsen we de gesneden strippen met een CNC-wals en tot slot lassen we de ringen af met een manipulator.”

Inmiddels zijn er vijf lantaarns helemaal klaar. René verwacht dat ze allemaal vervaardigd zijn in voorjaar 2021. “In plaats van halffabricaten produceren we nu eindproducten. En ze zijn ook nog eens mooi om te zien. Dat maakt dit project extra bijzonder om aan te werken.”

Meer weten over RVS bewerking?

Dumaco houdt zich bezig met veel grote projecten, van ontwerp tot oplevering. Onze specialisten kunnen al uw RVS lasersnijden, lassen, frezen en nog veel meer. Ook bij u in de buurt is een Dumaco vestiging. Neem contact op met onze experts voor de mogelijkheden!