Jan Willem: CNC draaier-frezer van kleine series

Jan Willem is inmiddels al bijna 15 jaar werkzaam als CNC draaier-frezer op de Dumaco vestiging in Hardinxveld-Giessendam. Hij werkt veel met draai- en freesmachines met 2 spillen. Daarnaast organiseert hij als lid van de personeelsvereniging bedrijfsuitjes.

Dankzij een verjaardag aan de slag bij Dumaco

Jan Willem Markenstein woont samen met zijn vrouw en 2 honden in Streefkerk en is trotse vader van 5 kinderen. Hij is via via bij Dumaco Hardinxveld terechtgekomen. Jan Willem werkte eerst in Hendrik Ido Ambacht toen het bedrijf overgenomen werd door een Amerikaans bedrijf. Hierdoor kon hij niet meer zelfstandig werken en ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging met wat meer vrijheid. Op een verjaardag kwam hij iemand tegen die bij Dumaco Hardinxveld werkte. Daar zei hij tegen dat als ze nog iemand zochten ze hem mochten bellen. Kort daarna is hij gebeld voor een baan bij Dumaco. Inmiddels is dit alweer 15 jaar geleden.

Draaien en Frezen

Jan Willem werkt met draai- en freesmachines. Hij werkt veel met een machine met 2 spillen. Qua formaat zit hij een beetje in het tussensegment van wat Dumaco kan bieden op het gebied van Draaien en Frezen. De machine is ook uitgerust met een robot voor het meer geautomatiseerde werk. De machine kan kant en klaar producten afleveren. Om dit voor elkaar te krijgen moet hij programmeren en de kwaliteit van de producten controleren. Hij maakt producten die voorkomen in verschillende markten, zoals in de meet en regeltechniek, scheepvaart, luchtvaart en ook de voedingsmiddelenindustrie.

In deze video is Jan Willem aan het werk te zien bij het instellen van een product in de draai- en freesmachine.

Uitdagend werk met veel vrijheid

Hij bewerkt verschillende materialen op de machine. Het grootste deel is rvs, maar ook aluminium, brons en verschillende soorten staal bewerkt hij. Jan Willem houdt van de variatie in zijn werk, hij produceert meestal kleine series waarbij hij veel moet instellen. “Je bent van het begin tot het einde verantwoordelijk voor het product. Dat houdt het uitdagend en ook de vrijheid om zelfstandig te werken spreekt mij erg aan.”

Daarnaast mag hij meedenken bij de aanschaf van nieuwe machines. “Dat maakt je echt betrokken bij de organisatie”. Hij merkt de waardering ook in de omgang en krijgt af en toe complimenten over zijn afgeleverde werk. Ook zit Jan Willem in de personeelsvereniging en organiseert hij bedrijfsuitjes samen met 5 anderen binnen het bedrijf. Onlangs hebben ze nog gezellig samen gegeten.

Hoe ziet je dag eruit?

“Na binnenkomst drinken we eerst een bakje koffie en daarna gaan we gelijk aan de slag. Verder met het werk waar ik de vorige dag mee gestopt ben of aan de gang met iets nieuws dat er ligt. Als het product draait, bereid ik alvast het volgende voor. Ik zoek nieuw gereedschap op en kijk hoe ik het moet programmeren. Daarbij helpen we elkaar met programmeren of bij problemen. En in de pauze drinken we dan met de hele afdeling samen een bakkie.”

Jan Willem vertelt altijd vol enthousiasme als mensen naar zijn werk vragen, zelfs heel gedetailleerd als ze er veel over willen weten. Soms willen mensen ook komen kijken. Iedereen is welkom een keer langs te komen!

 

Ook aan de slag bij Dumaco? Dat kan!

Bekijk alle vacatures