Robert, 20 jaar aan kennis en ervaring in Montfoort

Robert deelt zijn ervaring: “Ik werk hier nu al 20 jaar. Eerst bij Metaalbewerking Elmar B.V., wat later is opgegaan in Dumaco.  Mijn eerste salaris verdiende ik als stagiair en zaterdagkracht tijdens mijn middelbare schooltijd. Ik heb twee BBL-opleidingen gevolgd, waarbij ik vier dagen per week werkte en één dag per week naar school ging. Deze opleidingen waren gericht op het vak van allround verspaner.”

In de daarop volgende jaren heeft Robert zich meer toegelegd op het werken met freesmachines vanwege de uitdagende aspecten van dat werk. Op de draai- en freesafdeling produceren ze hoofdzakelijk producten voor en van lassamenstellingen, wat betekent dat ze rekening moeten houden met bewerkingen die al zijn uitgevoerd voordat de materialen op hun afdeling komen, evenals de spanningen die zijn ontstaan tijdens het lassen.

Na een reorganisatie kreeg Robert de kans om voorman te worden van de afdeling. Dit houdt in dat hij mag meedenken, problemen oplossen en ondertussen ook de zaagstraat aanstuurt. Robert: “Onder leiding van Rob en Eric heb ik de kans gekregen om de afdeling verder te ontwikkelen en het vertrouwen gekregen om met mijn eigen inzicht en ervaring de afdeling verder te verbeteren.”

Rob (Productieleider Montfoort): “ Ik geloof sterk in het benutten van de creativiteit van mensen. Ik probeer mijn teamleden te stimuleren om hun volledige potentieel te benutten. Dat zie je terug in de groei die Robert heeft doorgemaakt”.

Naast zijn werk als voorman begon hij meer betrokken te raken bij werkvoorbereiding, inkoop en offertes. Hierbij kan hij altijd rekenen op de hulp van Rob bij technische uitdagingen. Door de efficiëntieslag die is gemaakt kunnen ze op de afdeling steeds meer producten verwerken. Daarnaast krijgt hij steeds meer verantwoordelijkheid en mag de werkplaats indelen, gereedschapsleveranciers selecteren en personeel inzetten.

Specialist in verspanen?

Op dit moment bestaat Robert zijn team uit 8 mensen en is hij enorm trots op hoe goed iedereen samenwerkt en hoe hecht het team is geworden. Zijn takenpakket is zeer divers, omdat hij overzicht heeft over het gehele proces en met zijn kennis kan bijsturen waar nodig. Zijn ervaring en kennis maakt het tot een specialist. Daarnaast heeft hij het vak van verspaner vanuit verschillende invalshoeken bekeken voordat hij in een leidinggevende rol kwam.

“Ik heb nooit bewust voor dit vak gekozen, maar ben erin gerold en heb mijn weg gevonden. Na ruim 8 jaar aan de zijlijn van de freesmachine te hebben gestaan, begrijp ik maar al te goed hoe alles werkt en kan ik mijn leidinggevende rol effectief vervullen.”

Vrije tijd

Robert houd van sporten in de sportschool Hij heeft zelfs een paar bodybuildingwedstrijden gedaan. Hij gaat drie keer per week sporten met zijn collega in de lokale sportschool op het bedrijventerrein. En binnenkort stapt hij weer op de motor als het weer wat beter wordt!

Foto: Nancy Zwaal fotografie

Dagelijkse werkzaamheden

Hij werkt samen met een vast team van 8 personen op de afdeling. Elke ochtend heeft Robert een werkoverleg met de meewerkend voormannen van de andere afdelingen en met mensen van kantoor. Zijn dag is gevuld met diverse taken, van het aansturen van het team tot het oplossen van problemen en het plannen van werkzaamheden.”

“Ik ben het meest trots op de transformatie die onze afdeling heeft doorgemaakt in de afgelopen 20 jaar. Van een oude naar een vernieuwde afdeling waarin ik de kans heb gekregen om te ontwikkelen en een hecht team te vormen.” Aldus Robert