Stage lopen bij Dumaco

Twee verhalen uit de praktijk

Anne en Riley lopen stage: twee verhalen uit de praktijk

Stagelopen bij de grootste plaatwerker van de Benelux betekent een gevarieerde en leerzame periode. Je wordt als stagiair echt gewaardeerd en gaat dan ook zelf aan de slag en draagt de verantwoordelijkheid om projecten tot een goed eind te brengen. Uiteraard met de nodige ondersteuning van alle collega’s. Lees hieronder de ervaringen van Anne en Riley.

Anne van de Langenberg

Anne van de Langenberg is 19 jaar en zit in het 3e leerjaar van de opleiding mechatronica. Dit is een breed georiënteerde opleiding waar je bijvoorbeeld engineer of werkvoorbereider mee kunt worden, maar ook werktuigbouwkundige. Normaal gaat ze 5 dagen naar school, maar nu heeft ze een stageperiode van 10 aaneengesloten weken.

Op school werken ze zelfstandig en veel in projectgroepen. Een voorbeeld van zo’n project is een paintball pistool laten schieten. Hiervoor moeten ze dan alle onderdelen bedenken en bestellen. Supergaaf dat op het eind van het project alles werkt! Bij Dumaco werkt het eigenlijk ook zo. Ze mogen alles zelf proberen en kunnen altijd de hulp inschakelen van een specialist.

Tijdens haar stage bij Dumaco werkt ze op de werkvoorbereiding op de afdeling herhaal producten. Daar zorgt ze ervoor dat de producten worden geprogrammeerd of aangepast, zodat deze goed door het proces in de fabriek worden geleid.

“Je bent gewoon een collega”

De eerste weken waren voor Anne niet gemakkelijk. Je moet leren werken met systemen en het contact leggen met alle nieuwe mensen was ook spannend, maar al snel is Anne opgenomen in het team en op haar gemak gesteld. Ze kan op elk moment vragen stellen en wordt ondersteund in haar werkzaamheden.

Op de vraag of ze een stage bij Dumaco zou aanbevelen, zegt ze volledig: “Ja! Je kan op veel afdelingen werken, van kantoor tot de werkplaats en dat maakt dat je de stage zelf vorm kan geven in overleg met je begeleider. Je bent geen stagiair, maar gewoon een collega.” Wat Anne later wil worden is nog niet helemaal duidelijk, maar iets ontwerpen of bedenken lijkt haar wel erg leuk. Ze gaat hierna nog een HBO opleiding volgen in dezelfde richting als dat ze nu studeert.

Riley Reijnders

Ook Riley loopt stage bij Dumaco. Hij is 21 jaar en volgt de opleiding Technicus engineer mechatronica niveau 4. Hij vindt het leuk om binnen Dumaco te werken aan allerlei projecten. Hij is onderdeel van het projecten team en krijgt ook vaak opdrachten van klanten om zelf uit te voeren.

De eerste weken waren best even wennen. Hij wordt direct meegenomen in allerlei projecten en krijgt de verantwoordelijkheid om deze tot een goed einde te brengen. Hij is daarbij verantwoordelijk voor de order, de werkvoorbereiding aan die order en het contact met de klant over praktische zaken en het contact met de werkvloer. De projecten lopen uiteen van een paar plaatjes met wat laswerk tot complete frames.

Hij is momenteel bezig met een chassis die gebruikt wordt voor een simulator. Zo is geen dag hetzelfde! Naast zijn werk op kantoor loopt hij één dag per week mee in de fabriek. Hierdoor kan hij de productietijd realistisch inschatten en krijg hij steeds meer ervaring.

Leerzaam bedrijf

Ook Riley vroegen we of hij Dumaco zou aanbevelen als stageadres. “JA! Het is een leerzaam bedrijf en ze proberen altijd met je mee te denken. Je hoeft hier geen rotklusjes op te knappen, maar krijgt de mogelijkheid om met echte orders aan de slag te gaan en je inzet hierin te tonen. Dit toont dat je als stagiair echt gewaardeerd wordt.” In de toekomst zou hij graag de functie als werkvoorbereider gaan uitvoeren. Het liefst binnen Dumaco.

Ook stagelopen bij Dumaco?