Specialist in

Keramisch stralen & beitsen

Nabehandeling van uw RVS producten

Voor de nabehandeling van uw metalen product kunt u terecht bij diverse Dumaco vestigingen. Bij RVS producten hebben wij de mogelijkheid om te keramisch stralen of te beitsen. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze bewerkingstechniek. Poedercoaten kunnen wij ook verzorgen voor alle producten. Door deze nabehandelingen zullen uw RVS producten weer in perfecte staat verkeren en kunnen deze nog jaren mee.

Keramisch stralen of beitsen bij Dumaco

Dumaco biedt de mogelijkheid voor zowel keramisch stralen als beitsen. Keramisch stralen gebeurt in een straalcabine. Deze cabine is zodanig ingericht dat twee medewerkers tegelijkertijd aan de slag kunnen. Bij beitsen wordt het product ondergedompeld in een zuurbad. De afmetingen van deze beitsbaden zijn 6500 x 2500 x 2500 mm en zijn dus groot genoeg voor vrijwel ieder product.

Vraag een offerte aan

Standaard offertes binnen 24 uur
Advies op maat voor uw situatie
De beste prijs-kwaliteitverhouding
Offerte aanvragen

Wat is keramisch stralen?

Keramisch stralen is een bewerkingstechniek voor RVS producten. Bij deze nabewerking wordt het product gestraald met keramische korrels. Door deze finishing wordt de oxidehuid en eventuele lasverkleuring verwijderd. Keramisch stralen is de laatste stap in het bewerkingsproces. Hier zijn andere bewerkingen aan voorafgegaan, zoals bijvoorbeeld lassen of knippen waarbij de beschermende laag is aangetast. Door keramisch stralen wordt deze laag weer hersteld. Het is dus eigenlijk het equivalent van het aanbrengen van een verf- of laklaag bij andere materiaalsoorten, zoals hout. Deze nabehandeling komt de kwaliteit en levensduur van het product ten goede. Wij raden dan ook altijd aan om een metalen product te finishen.

Toepassingen van keramisch stralen

Keramisch stralen is een type nabewerking van roestvast staal of aluminium (las)producten. Deze bewerkingstechniek wordt breed ingezet en minimaliseert de vuilaanhechting bij een product. Om deze reden wordt keramisch stralen dan ook voorgeschreven in bijvoorbeeld de voedingsindustrie.

De voordelen van keramisch stralen

  • Mooie matte en egale RVS finish
  • Krassen/vegen niet meer zichtbaar
  • RVS oxidehuid is hersteld door passiveren
  • Het product is na behandeling van betere kwaliteit

Wat is beitsen?

Beitsen is een bewerkingstechniek voor RVS producten waarbij het oppervlak grondig wordt gereinigd. Het betreffende product wordt in een zuurbad ondergedompeld. Het beitsen duurt enkele uren tot een dag, afhankelijk van het product. Het zuurbad verwijdert de oxidelaag. Dit voorkomt roestvorming. Na de behandeling wordt het roestvast staal gereinigd met koud water onder hoge druk. Hierdoor reageert het materiaal weer op zuurstof en kan de corrosiebestendige toplaag weer aangroeien. Passiveren is een natuurlijk proces dat normaal gesproken 48 uur duurt.  Dit proces wordt versneld door het chemische beitsbad en de reiniging onder hoge druk, namelijk naar 30 minuten. Na het beitsen is de RVS laag hersteld en is het materiaal voldoende beschermd.

Toepassingen van beitsen

Beitsen is als bewerkingstechniek aan te raden voor al uw roestvast staal (las)producten. Deze nabewerking kan worden ingezet voor allerlei producten, van auto-onderdelen tot machines. Het beitsen van materiaal zien we bijvoorbeeld terug in markten zoals de automotive, sanitair en infrastructuur.

De voordelen van beitsen

  • Verwijdert zowel lasverkleuring als andere verontreiniging
  • Optimale bescherming tegen roest
  • RVS oxidehuid is hersteld door passiveren
  • Het product is na behandeling van betere kwaliteit