Mariëlle groeit door van operator naar nester

Eerder schreven we al over Mariëlle als een van de lasersnij-operators van Dumaco in Kampen. Haar droom was om ooit productiemanager te worden, maar dan wel in stapjes. Na een aantal jaren volledig in de fabriek gewerkt te hebben is ze nu verantwoordelijk voor het nesten. We spraken met Mariëlle over deze vervolgstap.

BBL in de techniek

Vanaf haar 14e jaar werkt Mariëlle al als vakantiewerker bij de vestiging in Kampen. Met 17 jaar is ze een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding Allround plaatwerk niveau 3 gaan volgen. Daarbij ging ze één dag naar school en werkte ze vier dagen bij Dumaco. Inmiddels is ze hiervoor geslaagd en volgt ze de opleiding Constructie- en plaattechnoloog niveau 4. Tijdens deze opleiding gaan ze dieper in op de materiaalsoorten. En krijgt ze ook een deel communicatie en leidinggeven.

Van operator naar nester

Eerst stond Mariëlle volledig in de fabriek op de lasersnijafdeling als operator. Toen er een andere collega wegging, kwam de functie van nester open te staan. Daar is ze voor gevraagd. Ze had al alle ervaring vanuit het lasersnijden die ze direct kon toepassen op het nesten van de programma’s. Ze is nu verantwoordelijk voor de voorbereiding en planning van twee lasers en een deel van het ponswerk. In het ponsnesten is ze zichzelf meer aan het ontwikkelen en daar volgt ze binnenkort dan ook een cursus in.

Haar droom om uiteindelijk leiding te willen geven is nog niet verandert. “Verantwoordelijk zijn en de zaken zo goed mogelijk regelen dat alles goed loopt. Ik heb het gevoel dat ik veel door kan leren en heb het ook naar mijn zin met mijn collega’s.”

Steeds meer vrouwen in de techniek

Eerst was Mariëlle de enige vrouw binnen Dumaco, maar inmiddels zijn ze met zes dames op de werkvloer. Het gevoel dat het altijd zwaar en vies werk is, dat is niet meer. Door de nieuwere technieken en machines is het lang niet meer het zware werk van vroeger.

Ook de werksfeer vindt Mariëlle heel fijn: “Het is altijd gezellig, een beetje kletsen en lachen op kantoor.” In de fabriek zitten ze met zijn vieren op kantoor, waarvan twee planners en nog een nester. Met dat team werkt ze ook veel samen.

In haar vrije tijd gaat ze graag naar haar eigen paarden toe. Ze heeft twee paarden en een veulen. Ook beoefent ze de springsport en doet mee aan wedstrijden, maar dan wel als amateur.